הטיול ברכבת הטרנס סיבירית – רקע

הרכבת הטרנס סיבירית היא שם כולל לכמה קווי רכבת שחוצים את רוסיה ממערב (מוסקבה) עד לחוף האוקיינוס השקט במזרח רוסיה. הקו המקורי (שבאמת חוצה את סיביר) מגיע עד העיר וולדיווסטוק בחוף המזרחי של רוסיה. אורך הקו המקורי הוא  9,289 ק״מ – והוא חוצה שמונה איזורי זמן. עם השנים התפתחו קווים מקבילים ש״סוטים״ ממנו בנקודות שונות – כשהידוע בהם הוא הקו הטרנס מונגולי, שבו הקו מתפצל באיזור ימת בייקל ועובר אי אילו קילומטראים אחר כך למונגוליה, שממנה הוא ממשיך לבייג׳ינג שבחלקה המזרחי של סין.

הקו נועד במקור לחבר יחד את כל חלקי המדינה המאוד גדולה הזו, במיוחד בתקופה הסובייטית שבה היו בחלק האסייתי של בריה״מ עוד כמה רפובליקות שכיום הן מדינות עצמאיות. הקו הראשוני הוקם בין השנים 1891 – 1916, והקריטיות שלו התבררה במיוחד במלחמה בין רוסיה ליפן בין השנים 1905 – 1906 כשהקו עדיין לא הושלם – אחת הסיבות שרוסיה הפסידה במלחמה נבע מהקושי להעביר אספקה ופצועים בין החזית במזרח למרכז המדינה במערב. בשנות החמישים התחילו לבנות את הקווים שמגיעים לסין, כסממן לשיתוף הפעולה בין שתי האימפריות הקומוניסטיות של רוסיה וסין, מה שמאפשר לסין להעביר סחורות בעזרת הרכבת לאירופה.

עם השנים רשימת הקווים הזמינים התפתחה, וכולל היום למשל קו לקוריאה הצפונית, ויש גם תוכניות להרחיב אותו בעזרת גשרים ימיים ליפן.

הקו הראשוני דרך סיביר שהושלם ב 1916 התברר כקריטי במהפכה הבולשביקית שהחלה שנה לאחר מכן, וכמובן במלחמת העולם השניה. מסתבר שבתקופה שבה היה שיתוף פעולה בין בריה״מ לבין גרמניה – הקו שימש להעברת אספקה בין גרמניה ליפן – אבל במקביל שימש לא פעם יהודים שברחו מאימת השואה לחלקים המרוחקים של בריה״מ, לסין וליפן.

כבר מימי הקמת קו הרכבת היא היתה אמצעי לטיולים להרפתקנים, למרות שהיא בעיקר משמשת להעברת סחורות ולנסיעות של תושבים מקומיים. בעבר הנסיעה יכלה להיות מסובכת ואולי קצת מסוכנת, אבל כיום לא מעט קבוצות נוסעות בקו בצורה מודרכת.

כיום ישנן לא מעט חברות ישראליות לטיולים מאורגנים שמציעות מסע בקו, שהמסלול שלהן מתשנה בין החברות. אבל כשאני נסעתי ב 2016, החברה הגיאוגרפית היתה החברה היחידה שהציעה טיול כזה, וגם זו היתה הפעם הראשונה שבה היא הציעה את הטיול. לכן לאורך הטיול אפשר היה לראות שהמסלול עדיין ״בהרצה״ והיו כמה נקודות לתקן.

ראוי לציין שבנסיעות לאחר מכן – התיקונים האלו התבצעו. למשל אחד המסלולים שעשינו בטבע סביב ימת בייקל תואר לנו בהתחלה כמסלול קל אבל בדיעבד התברר כארוך והיו כמה חלקים במסלול שהיו קשים יותר ממה שציפו חלק מהמטיילים, כולל זוג מקסים של בני שמונים פלוס שטיילו איתנו. בתיאור הטיול לקראת קיץ 2017 – תיאור המסלול בעמוד של הטיול הפך להיות ״מסלול לאוהבי לכת אבל לא למטיבי לכת״, תיאור הרבה יותר מדוייק של המסלול.

חשוב לציין שעם הזמן היו קצת שינויים בזמינות הטיול. לאור הביקוש הגדול לטיול, היו שני מחזורים שלו הכל קיץ ב 2017 וב 2018, אבל החל מ 2019 שמתי לב לכך שהמסלול היה זמין בגרסא מקוצרת ועם מדריך אחר – אבל אור לכתיבת הרשומה (תחילת 2022), המסלול המקורי חזר לאתר החברה במקביל למסלול החדש, למרות שאין תאריכים רשמיים לטיול.

8 תגובות

  1. עדה ק הגיב:

    על הרכבת הטרנס-סיבירית שמעתי עד עכשיו רק בסרטים. את הופכת אותה למציאות:)

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      תודה!

      אהבתי

  2. arikbenedekchaviv הגיב:

    כמו עדה, רק בסרטים. מי יודע, אולי נתפתה לטיול ברכבת.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      בהחלט – מדובר על טיול מעניין. רק אולי שווה לחכות שהמתיחות סביב רוסיה תרגע קודם.

      Liked by 1 person

  3. motior הגיב:

    אני זוכ שכתבת על הטיול בתפוז… היה מעניין אז ואני בטוח שיהיה מעניין גם כעת 🙂

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      אני מקווה!

      אהבתי

  4. יצא לי לצפות בפרקים המרתקים המוקדשים למסע ברכבת הזו וששודרו בערוץ הטיולים של HOT.
    תודה שאת משתפת את החוויה האישית שלך.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      אני מקווה שתנהנה!

      אהבתי

כתיבת תגובה