על ווזווזים וצ'חצ'חים

זה הנושא של השרביט החם השבוע.

אני חושבת שבימיה הראשונים של העליה ואז המדינה, אכן היתה בעיה של גזענות. ניתן לראות בה בעיה מסויימת של הבדלי תרבויות – מקימי המדינה היו עולים מאירופה שהביאו איתןם= את התרבות והאידאליים האירופיים, והגיעו לארץ עם משנה מסודרת של איך להפוך את החברה היהודית הבורגנית של אירופה לחברה חדשנית שנבנית מחדש בזכות ״הפיכת הפירמידה״ של המקצועות (ולהפוך את החקלאות למגניבה לאלו שגדלו במשפחות משכילות).

מצד שני, הגיעו עולים ממדינות שהן לא מזרח אירופה שלא בהכרח התאימלו לאידאולוגיה ולתרבות האירופאית והיה צריך ״ללמד״ אותם איך להשתלב בחברה הישראלית במקום לתת להם להשתלב בה ולהביא את התקבות שלהם. לא היתה מצד ה״ממסד״ הבנה על כך שמדובר על אנשים שבאו מתרבות שהיא פשוט שונה, והם ראו בה ״פרימיטיבית״, במיוחד בגלל קרבתה לתרבות הערבית למרות שמן הסתם היא לא היתה כזו.

הסופר אלי עמיר תיאר את קשיי הקליטה האלו בספרו ״תרנגול כפרות״, וגם תיאר איך ניסיונות הקליטה הראשוניים לא ממש הצליחו לגשר על הפערים, ויש כאלו שטוענים שבגלל שהעולים נקלטו ליישובים בפריפריה שרחוקים מהמרכז – קשה להם הרבה יותר להתגבר על הפער ולקדם את עצמם.

מצד שני, אני חושבת שכיום רובנו גדלנו בסביבה שבה יש ילדים / בני נוער / חיילים / סטודנטים / קולגות מכל העדות בצורה די שוטפת, כך שרובנו לפחות לא סובלים מדעות קדומות – חוץ מאולי כמה משתתפים מ״בואו לאכול איתי״ שאוהבים לרדת על אשכנזים.

אבל אם קיים מקום שבו עדיין יש מתיחות מסויימת בין ״אשכנזים״ ל״מזרחיים״ – זו לעתי החברה החרדית, שבה ״אשכנזים״ נחשבים ליותר טובים או מוצלחים. אני חושבת שזה לא מקרי שהמפלגה היחידה שמזוהה עם ״מזרחים״ (ש״ס) היא מפלגה חרדית, מה שמעיד על ההבדלים הללו.

10 תגובות

  1. empiarti הגיב:

    ללא ספק נעשו טעויות חמורות בעת הקמת המדינה וקליטת העולים מכל התפוצות, ולמרות שלכאורה את צודקת וכיום אמורים היה כבר להיטשטש ההבדלים בין העדות השונות ולהימחק גילויי הגזענות או האפליה – בפועל לצערי אני נתקלת בהן (בגזענות ובאפליה) שוב ושוב במקומות לעיתים בלתי צפויים. עצוב

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      בהחלט עצוב – ולעיתים יש כאלו שחשובים שאפליה כזו היא עדיין מצחיקה או מוצדקת.

      Liked by 1 person

  2. עדה ק הגיב:

    אני לא בטוחה שהדברים האלה הם נחלת העבר. חשיבה גזענית יש גם היום, ובכל מקום (או כמעט בכל מקום). ב'חשיבה גזענית' אני מתכוונת לנטייה לחלק הכול לקבוצות ולהגדיר את תכונות הקבוצה ואז לשייך אליה פרטים בלי ממש לבדוק. על פניו זה לא כל כך נורא, שהרי זה לא חייב להיות מלווה באלימות או באפליה. אבל הגילויים של זה, ורגשות הקיפוח שזה יוצר, הם די מזיקים, גם היום.

    Liked by 2 אנשים

    1. adiad הגיב:

      השאלה היא עד כמה החלוקה לעדות היא עדין חלק מהחלוקה הזו לקבוצות – או שזה כבר נעלם ועכשיו החלוקה היא לפי פרמטרים אחרים (מקום מגורים, כדעות פוליטיות)?

      Liked by 1 person

      1. עדה ק הגיב:

        את צודקת, זו יכולה להיות גם חלוקה לקבוצות מסוג אחר. אבל נראה לי שבבסיס זה נשאר אותו הדבר. אותה תופעה.

        Liked by 2 אנשים

      2. empiarti הגיב:

        אז יש גם וגם, כפי שכתבתי בפוסט המקורי בשרביט החם. לצערי אני עדיין נתקלת גם בתופעות של גזענות כלפי עדות מסוימות – ולא רק "אשכנזים" נגד "מזרחים" ו(בעיקר) להיפך. גם בתוך הקבוצות מצאתי גזענות נגד תימנים למשל, או נגד רומנים (ולא רק בבדיחות). גזענות של צברים נגד עולים ולהיפך. כל מיני. וזאת למרות שבדור של הילדים שלי (וגם קצת כבר בדור שלי) חל כבר הרבה "עירבוב" ונישואים "מעורבים" – כלומר יהודים עם יהודים אבל ממוצאים שונים. זה מעציב אותי בכל פעם שאני נתקלת בזה. שלא לדבר כמובן על גזענות נגד ערבים (או יהודים), נגד לא יהודים (כמו עובדים זרים, תיירים). זה מאד מעציב אותי

        Liked by 2 אנשים

  3. arikbenedekchaviv הגיב:

    סארטר אמר שבכל אחד נמצא אנטישמי קטן, או בהרחבה גזען קטן. האקזיזטנציאליסט, איש המוסר חייב לברר עם עצמו עד הסוף למה, מדוע ואז לנקוט עמדה, נגד!

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      זה די הגיוני שלכל אחד יש מישהו שהוא שונא. אני זוכרת שהכרתי כמה בוחרי מר״צ בחיי שהיו כביכול בד סובלנות לכולם – אבל גם הם שנאו למשל אנשי ימין או דתיים.

      Liked by 1 person

  4. motior הגיב:

    את צודקת שאצל החרדים החלוקה העדתית מאוד בולטת. אני פחות חשוף אליה אבל יודע שהיא עוד קיימת. מקווה שעם הזמן זה יישכח, אבל לצערי נראה שמדובר בעוד הרבה זמן…

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      לצערי יש לי תחושה שיש ״שיתוף פעולה״ עם הגזענות הזו משני הצדדים – עצם העובדה שיש מפלגה שהיא ספרדית לחלוטין מעידה על זה.

      Liked by 1 person

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s