שנחאי היתה היעד האחרון שלנו בטיול, שממנו חזרנו לישראל.
העיר תמיד היתה יעד מועדף על מדינות המערב, כולל בריטניה וצרפת כבר מהמאה התשע עשרה. ההשפעה הכלכלית והתרבותית של האירופאים על העיר היתה כזו גדולה – שהעיר עצמה נראית כבר לא מעט שנים כעיר מערבית לכל דבר. אם השלטים על החנויות לא היו בסינית והאנשים ברחוב לא היו סינים במראה שלהם – בהחלט יכולתם לחשוב שאתם בעיר אירופאית טיפוסית, במיוחד כשתרבות בתי הקפה והחנויות המערביות שנמצאות במרכז העיר הן בהחלט מערביות.
לכן כדי לשמר את התרבות המקומית – דווקא בעיר באמצע סין יש ״צ׳יינה טאון״ – איזור שלרוב נמצא בערים מחוץ לסין שבהן מתקהלת הקהילה הסינית (ולא פעם מזרח אסייתית בכלל) בכל עיר.
אבל הניגוד לצ׳יינה טאון בערים אחרות שבהן משתמרת גם תרבות מסויימת שמאפיינת את המהגרים ואת ניסיונות ההשתלבות שלהם במדינה החדשה – צ׳יינה טאון השנחאית היא איזור שמוקדש (באופן לא מפתיע) לחנויות ומדרחוב. אולי יש פה משהו שדווקא מעיד על התרבות הסינית הנוכחית שמעודדת שופינג כדי להתחזק כלכלית?





















למרות הגוון האירופאי של העיר (והעידוד הנוכחי לשופינג שהוא פעילות קפיטליסטית בעליל), דווקא בה התחילה לפעול המפלגה הקומוניסטית הסינית, ולכן יש בה מוזיאון שחוגג את המפלגה ואת המנהיג הראשון שלה מאו דזה דונג:



עוד לא הגעתי לקרוא את סידרת הפוסטים שלך על סין אבל מקווה שבקרוב אגיע. התמונות יפהפיות.
אהבתיLiked by 1 person
תודה – אולי אני אתן לך ולטי עוד רעיונות לטיולים בעולם 🙂
אהבתיאהבתי
תמיד זה מפתיע אותי, כאשר המערב מתחיל לחשב מחדש את יתרונות וחסרונות הכלכלה הקפיטליסטית, כאשר תוצאות הפוסטקפיטליזם [כלכלה צרכנית של ידע!] מגלות מדי יום את האכזריות הנוראה של הקפיטליזם הברברי והתחרות החופשית, התנערות המדינה מכל ערכי הקהילה והערבות ההדדית – אנשי רוח רבים שואלים את כלכלה צרכנית שווה את זיהום האוויר ושליחת ילדי אפריקה למות ברעב? או אז, מדינות העולם השלישי רוצות "גם". הבעיה החמורה שסין מעולם לא היתה "עולם שלישי".
אהבתיLiked by 1 person
סין בהרבה מובנים כן היתה עולם שלישי – האיזורים הכפריים בה הם בדיוק מה שתמיד חשבת שזה עולם שלישי מבחינת רמת חיים, רק עם הרבה יותר טינופת. סין גם נוצלה (ובהרבה מובנים עדיין מונצלת) כמדינה שיש בה בעיקר כוח עבודה זול. אם חברות כמו אפל או אינטל פותחות בארץ מרכזי פיתוח תוכנה וחומרה – בסין הם יפתחו רק מפעלים שבהם מרכיבים את החומרה שלהם כמה שיותר בזול. חלק מזה זה העניין שאפשר שם לשלם משכורות רעב ולדרוש הרבה שעות עבודה – אבל יש גם את העובדה שכמדינה קומוניסטית, הממשלה הסינית חייבת להיות שותפה בכל עסק או מפעל או יוזמה, וכך היא לא פעם גונבת ידע ומייצרת את אותם מוצרים אבל בזול בלי שום התחשבות בזכויות יוצרים ופטנטיים חוקיים.
ולגבי הקפיטליזם הברברי – במהפכה התעשייתית כבר דיברו על זה, ועלו כל מיני שיטות להתמודד עם חלוקת הכסף בצורה צודקת – כולל למשל הקומוניזם. העניין הוא שקומוניזם נכשל בכל דרך שבה ניסו אותו – החל מהרמה המדינית (בריה״מ נכשלה כלכלית ולכן קרסה, סין היא כבר לא קומוניסטית מבחינה כלכלית), וכלה ברמה החברתית (קיבוצים היו ניסוי קומוניסטי והם התמוטטו אחרי דור או שניים, ואלה שנשארו בצורה יחסית מאוחדת הם היום לא פעם בית למפעלים קפיטליסטיים).
אהבתיLiked by 1 person
הפתרון הסקנדיבי הוא דוגמה, אבל יש להם כמה יתרונות גיאוגרפיים שאין במקומות אחרים.
אהבתיLiked by 1 person
בהחלט למדינות סקנדינביה יש את היתרונות שלהן, אבל גם הן עכשיו מתחילות לחשוש מהמצב הבינלאומי לאור התנהלותה של רוסיה…
אהבתיLiked by 1 person
קצת משעשע שבעיר סינית יש צ'יינה טאון… קצת עצוב שהוא מוקדש לקניות.
תמונות יפות
אהבתיLiked by 1 person
אבל כנראה שהשופינג הופך את הצ׳יינה טאון להרבה יותר מתאים לסין המודרנית..
אהבתיLiked by 1 person