פוסט קורונה?

לפני שלוש שנים, ב 10.11.19 טסתי לניו זילנד. הטיול התחיל בטיסה מזעזעת במיוחד, המשיך בלא מעט חוויות, והסתיים בכמה מחשבות על הדינמיקה הלא בריאה שהיתה מולי בטיול.

מאז עברה עלינו תקופה מטורפת בזכות מגיפת הקורונה, שבהסתכלות אחורה קשה להאמין שהסתדרנו עם כל כך הרבה מגבלות לכל כך הרבה זמן. אני אישית גם פוטרתי מהעבודה כמה שבועות לפני שהתחיל כל הבלגן כך שאני נאלצתי לחפש תפקיד חדש במשך כמה חודשים ולהתחיל לעבוד בתקופה שבה עדיין היו לא מעט מגבלות קורונה שונות.

לאחרונה יצא לי לחשוב על השינויים שעברתי מאז הטיול שלי לניו זילנד, ואחד מאלו שהכי מטרידים אותי הוא הירידה ברמת הכושר הגופני שלי. חלק מזה כנראה נובע מהעובדה שלא יצא לי להתאמן באותה אינטנסיביות שבה התאמנתי לפני הקורונה בחדר הכושר, ועם כל סגר או סגירה של חדרי הכושר היכולת שלי הלכה והתדדרה, ובגלל שהתקשתי להתעמל האימונים שלי הפכו לקלים יותר ולא הצלחתי לשחזר את רמת הכושר שלי מאז. מעבר לזה, בתקופה הזו השמנתי משמעותית (כשחלק מזה נבע מהיעדר ספורט וחלק מזה נבע מהרגלי אכילה שהפכו להיות גרועים יותר ויותר), למרות שכמה חודשים אחרי תחילת הקורונה ניסיתי להיכנס למסגרת של הרזיה שנראה היה שרק גרמה לי נזק (למרות שהיא הופעלה על ידי אנשים מוסמכים כולל דיאטניות קליניות) והתקפי זלילה למשך כמה חודשים שגרמו לי להעלות מהר במשקל.

מעבר לזה, לפני קצת יותר משנה היתה לי בעיה בברך במשך כמה שבועות. הייתי אצל אודתופד שמיד האשים את ההשמנה שלי במצב והניח שפשוט מדובר על שחיקה של הסחוס, אבל הכאבים החדים והתחושה שהברך שלי ״מתפרקת״ אחרי שהכאבים נעלמו לחלוטין גרמו לי לחשוב שהיתה לי פציעה כמו למשל נקע שהרופא פשוט לא אבחן. הפציעה נגררה על כמה שבועות שבהן חששתי שהיא לעולם לא תעבור, ולמרות שבסופו של דבר היא עברה – אני חושבת שחוסר הפעילות למשך כמה שבועות היתה הגורם שהרס את הכושר הגופני שלי לחלוטין.


אבל לפני כמה ימים יצא לי לחשוב גם על משהו נוסף שאיבדתי.

השבוע יצא לנו להגיע לעבודה במשך יומיים רציפים. לפני כמה שבועות התחילו לארגן לנו בעבודה ״יום בריאות״ כזה שהיה מאוד מוצלח וכלל מדיטציה, עמדת עיסוי לעיסויים קצרים, והרצאה של דיאטנית קלינית על אורח חיים בריא. אבל בשבוע שעבר התבשרנו שיום לפני כן עומד להגיע לארץ מנהל בכיר של החברה, ומעבר לעובדה שהמנהלים שלנו רצו שהעובדים ״יפגינו נוכחות״ במשרד, הוא עצמו רצה להעביר לנו הרצאה על העבודה והחזון שלו.

כשאני מגיעה למשרד, באופן מאוד טבעי אני הולכת הרבה יותר ברגל. קודם כל, אני צריכה לנסוע למשרד – ותחנות האוטובוס שאני משתמשת בהן באיזור המשרד די רחוקות ממנו, במיוחד כשהשבוע גיליתי שיש קו שמגיע בין העבודה לבית שלי אם אני הולכת קצת יותר רחוק ברגל. אבל גם במשרד עצמו יוצא ללכת הרבה יותר כי כל דבר בעצם (שירותים, מטבחון, אפילו המתקן של המים) רחוקים לי יותר בצורה משמעותית מאשר בבית.

בעצם אם חשובים על זה, במהלך השבוע יש לי לרוב הליכה די רצינית בבוקר כשאני יוצאת לחדר הכושר או לבריכה (כשלבריכה אני הולכת ברגל בהליכה קצת ארוכה יותר), ואז כשאני חוזרת הביתה יוצא לי לשבת המון שעות מול המחשב ובקושי לזוז, ולכל היותר אני קמה קצת מידי פעם כדי לבשל ארוחת צהרים.

לכן כנראה אחרי יום במשרד אני מרגישה מאוד מאוד עייפה כשאני חוזרת הביתה. אבל זה לא היה כך בעבר – אני זוכרת שהיו ימים במשרד הקודם שלנו שבהם הייתי הולכת בערך 18,000 צעדים ביום וזה לא גרם לי לעייפות כזו קיצונית. ברור לי שבעבר שאני מדברת עליו הייתי רזה יותר משמעותית, ובניתי את הכושר שלי בצורה מדורגת ולא בבת אחת, ולא הייתי אחרי סגרים שבהם לא יכולתי לצאת בכלל מהבית חוץ מפעם ביום למכולת או למאפייה, אבל זה מתסכל.


לאחרונה התחלתי לשאול את עצמי למה אני בעצם רוצה לרזות שוב. השאלה התחדדה אצלי במיוחד אחרי שכתבתי ופרסמתי את הפוסט הזה על שתי נשים שההרזיה שלהן נקשרה באופן מאוד חזק להצלחה בחיים, משהו שאני מעולם לא הרגשתי חיבור איתו, בין השאר כי היו לי לאורך השנים לא מעט שנים הצלחות מקצועיות ואישיות גם בתור שמנה.

וזה הזכיר לי אירוע שקרה לי עם דיאטנית שעבדתי איתה לפני בערך חמש שנים. גם היא שאלה אותי למה אני רוצה לרזות, והתשובה שלי אז היתה מאוד פשוטה: כי זה חשוב לי מבחינה בריאותית, ויעזור לי לתפקד יותר טוב (למשל לטייל).

הדיאטנית ממש דחפה אותי לנסות למצוא עוד ועוד סיבות להרזיה, כמו למשל להראות טוב יותר או למצוא יותר בקלות בגדים, אבל משהו בזה פשוט לא הסתדר לי. כשזה ההגיע למצב שבו היא ניסתה ״לחזק״ את המסר בכל מיני אמרות כמו שישבן גדול נחשב לסקסי, הייתי צריכה כבר להעיר לה שזה לא במקום, ובסופו של דבר זו היתה אחת הסיבות לכך שהפסקתי לעבוד איתה. היה ברור לי שהיא מנסה לעזור לי למצוא מוטיבציה, אבל זה לא ממש התאים לי.

אני מניחה שהסיבות שלי להרזיה לא השתנו. ברור לי שהמשקל הנוכחי שלי ובעיקר אורח החיים שהוביל אליו לא בריאים לי, במיוחד כשאני לא הופכת להיות צעירה. יותר (ולגיל יש השפעה על הבריאות גם כן, ולא לטובה). מעבר לזה, ברור לי שבלי הירידה במשקל היה לי קשה מאוד לטייל כמו שטיילתי בעבר. למשל ברשומה הזו על הטיול שלי לניו זילנד סיפרתי לקראת סוף הרשומה על גבעה שטיפסתי עליה בשהות שלנו בעיר קווינסטאון, שהיתה מאתגרת. מצד אחד ברור לי שירידה של 15 – 20 ק״ג מהמשקל שלי אז בהחלט יכולה היתה להקל על החוויה (בנוסף לאימוני כושר שהיו כרוכים בעליה רציפה), אבל כיום כנראה שלא הייתי מצליחה לבצע את המסלול, וגם אם כן היה לי הרבה יותר קשה להתאושש ממנו.

וזה לא רק עניין של ההליכה עצמה, אלא גם הטיסות. כבר יצא לי לטוס המון במשקל דומה למשקל שלי כיום, וזה היה מאוד לא נוח וצפוף. אני זוכרת כמה קל יותר היה לשבת במושב הצפוף בלי שהצדדים שלו יכאיבו לי או שאני אצטרך להרים את אחת הידיות.

אבל יש הבדל משמעותי בין סיבות שבגללן אני רוצה לרזות, למוטיבציה לרזות.

אבל אז חשבתי על משהו אחר, והיא העובדה שבמובן מסוים אורח חיים בריא הוא בעצם שגרה – אותה שגרה שהקורונה בעצם שינתה באופן כזה משמעותי. אני מניחה שבניה כזו של שגרה תיקח זמן ומאמץ הדרגתי, אבל כנראה שזה שווה את זה, גם אם המטרות שלי צנועות יחסית.

8 תגובות

  1. arikbenedekchaviv הגיב:

    חייב לומר, שלמעט בדיקת קורונה קבועה בכניסה לדיור המוגן של חמותי, הכל חזר למקומו והיה כשהיה.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      מצד שני החורף מתקרב, וייתכן שדווקא אז המחלה תחמיר

      Liked by 1 person

      1. arikbenedekchaviv הגיב:

        החלטנו זוגתי ואני לא להתחסן לאומיקרון. נראה מה ילד יום. לעת עתה, אחת לשבוע בדיקה ואין.

        Liked by 1 person

      2. adiad הגיב:

        אני לא עושה בדיקות, אבל שוקלת חיסון

        אהבתי

  2. empiarti הגיב:

    ללא ספק הקורונה עשתה בלגן שלם לכל העולם ולכל אדם בנפרד באופן מסוים. עוד קשה לדעת את ההשפעה לטווח ארוך על כל אחד מאיתנו, על הילדים, על הקשישים, על מערכות המדינה והעולם. בנושא האכילה והספורט והמשקל, שמתי לב שהקורונה השפיעה מאד באחת משתי דרכים : אלה שהתחילו לעסוק הרבה יותר בפעילות גופנית כי היה להם פנאי ולא היה להם משהו טוב יותר לעשות וזה הרגיע את העצבים, ונכנסו למשטר אכילה קפדני בשיגרה כי היה להם זמן ואפשר היה להכין בבית אוכל בריא – כמונו – ואלה שהפסיקו לזוז בכלל, התחילו לאכול אכילה רגשית ואכילה מתוך שעמום ועלו מאד במשקל – כנראה כמוך לפי מה שאת מספרת.
    יש כמובן את אלה שעלו מעט ומייד ירדו כשהסתיימו הסגרים ואלה שמרגע שחזרו לפעילות ועבודה כבר לא היה להם זמן להתעמל ולבשל ועלו בחזרה את מה שירדו בקורונה – אבל בגדול ככה הגיבו רבים מאיתנו.
    אני חושבת שאת כל כך מודעת וכל כך יודעת מה המטרות שלך ומה את רוצה בחיים, שאת יכולה פשוט לעשות את השינויים שאת רוצה באורח חייך לאט ובהדרגה. זה אולי ייקח יותר זמן אבל זה לא ילחיץ או יכניס לדכאון – אם בכל שבוע תצמצמי מעט כמויות בלי שינויים דראסטיים או מרחיקי לכת. בכל שבוע תוסיפי עוד עשר דקות של הליכה או שחייה. ממש בקטנה. זה יהיה פחות מורגש ופחות קשה אבל לאורך זמן תתרגלי ויהיה לך קל יותר ותתחילי לראות תוצאות. מה דעתך?

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      זה מה שאני באמת מנסה לעשות בשבוע האחרון, ובאמת שמתי לב לזה שאני אוכלת בצורה הרבה יותר טובה ובריאה.

      אני חושבת גם שחלק מהבעיה שלי נבעה מהניסיון שלי להרזות במסגרת דיאטה רשמית (קישרתי את הרשומה על הניסיון הזה בחלק הראשון של הרשומה הזו) לפני שנתיים שניסתה באמת לגרום לי להרבה שינויים שלא התאימו לי, ומהר מידי. וזה גרם הרבה מאוד אנטי שגרם לעליה במשקל, עליה שרק לאחרונה הצלחתי קצת למתן.

      בקטע של השחיה אין לי בעיה – בימים שהיו לי זמן בחגים שחיתי 2 ק״מ באופן רציף, וכיום עם מגבלת זמן אני שוחה ק״מ וחצי או קצת יותר. הבעיה עם הליכה היא שהיא בעצם ״מעייפת״ את הגוף ולוקח לי המון זמן להתאושש ממנה, וכשהגוף לא מתאושש אוד קשה לי להתמיד לאורך זמן.

      אבל כרגע אני באמת מנסה לשים יותר טוב לב לקטע של האוכל.

      Liked by 1 person

  3. empiarti הגיב:

    חשוב להבין מה מעייף אותך בהליכה כי היא המפתח לירידה במשקל יותר מהשחייה. אולי הנעליים לא מתאימות, אולי היציבה צריכה תיקון…..
    הגברת המאמץ בהליכה – בין אם בזמן ההליכה או בקושי (למשל להוסיף עליות, להגביר קצב) יכולה לחולל פלאים

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      אין בעיה של נעליים, ואני לא חושבת שהליכה ספציפית תורמת יותר משחיה – מה שחשוב זה להיות פעילה גופנית, וחוץ מזה שחיה עוזרת קצת לבניית מסת שריר כי יש באימון במים יותר התנגדות, וזה משהו שמגביר את קצב חילוף החומרים של הגוף.

      אהבתי

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s