זה הנושא של השרביט החם השבוע.
אם לוקחים בחשבון גיבורי על קיימים ומוכרים, אז נראה שכוח העל של באטמן הוא די שווה – הרבה מאוד כסף כדי לאפשר לעצמך להפוך להיות גיבור על. למרות שסביר להניח שאם הייתי כל כך עשירה כנראה שאני אישית לא הייתי מנצלת את הכסף כדי להפוך לגיבורת על אלא פשוט מטיילת בעולם – אבל זה כבר נושא לפוסט אחר שלמען האמת כבר כתבתי במסגרת בלוגאנוארי.
אבל מעבר לזה, אני חושבת שיש הרבה כוחות על שיכולים היו להיות נחמדים.
כשהייתי צעירה יותר, אני מניחה שהייתי רוצה כוח על להיות בלתי נראית, ואז יכולתי להקשיב לשיחות שלרוב לא כללו אותי אבל היו עלי, וכך הייתי מגלה מה חושבים עלי אנשים אחרים. בתור מבוגרת אני קצת פחות מתלהבת – גם בגלל שזה לא מתחשב בפרטיות של אנשים, וגם כי לפעמים לדעת מה חושבים עלי זה לא בהכרח רעיון כזה טוב.
אני מניחה שכמבוגרת הייתי רוצה אולי את האפשרות לנסוע בזמן, כשיש לכוח הזה שתי אפשרויות ששתיהן קוסמות לי.
הראשונה היא כמובן לחזור לשלב מוקדם יותר בחיים שלי, אבל עם הידע שיש לי כיום. אפשר כמובן גם פה לראות שתי אופציות – האם אני חוזרת לחיות כעצמי בגיל צעיר יותר – או שאני מגיעה בתור ״אני מבוגרת יותר לייעץ לעצמי כצעירה. באותה מידה אני כנראה גם אוכל להתקדם לגילאים מבוגרים יותר שלי, ואפילו אולי לגלות איך אני מתה ואולי לנסות למנוע את זה אם אפשר.
כמובן שיש פה הרבה שאלות פילוסופיות שקשורות למסע בזמן – אם למשל אני מספרת לעצמי משהו שימנע ממני לבצע טעות מסוימת, איך בעצם למדתי מראש שלא שווה לבצע אותן? האם אני יכולה להיות בטוחה שההחלטה ההפוכה ממה שהחלטתי במצב שלא הייתי מרוצה ממנו בהכרח תהיה טובה יותר, או שאולי נוצר מצב שבמציאות בחרתי באופציה הפחות רעה מבין כמה? והאם לדעת איך ומתי אני מתה זה דבר טוב או רע?
ויש גם אופציה שניה של לנסוע בזמן לתקופות אחרות, בעבר ובעתיד. כמובן שגם פה תמיד יש את האופציה של לבצע שינוי שנראה על פניו טוב אבל יכול להוביל לאורך זמן למצב פחות טוב.
למשל שמעתי בזמנו למשל על שאלה היסטורית מעניינת – האם יכולנו להרוג את היטלר לפני שהוא עלה לעמדת כוח, האם היינו עושים את זה? על פניה, התשובה ברורה – היינו עושים את זה, וכך מונעים את מלחמת העולם השניה עם הזוועות הרבות שהיו בה – כמובן השואה, אבל גם המלחמה בחזית הרוסית והשימוש בנשק גרעיני נגד יפן.
אבל באופן עקרוני המלחמה לא פרצה רק בגלל היטלר, אלא בגלל המתיחות הבינלאומית שהיתה באותה תקופה. המתיחות הזו כנראה תוצאה ישירה של המשבר הכלכלי של סוף שנות העשרים, אבל גם בגלל ההסכמים שנחתמו בסוף מלחמת העולם הראשונה שהשפילו את גרמניה וגרמו שם מרמור שהיה מה שהוביל בסופו של דבר לעליה של היטלר לשלטון. כך שבעצם גם אם היטלר לא היה קיים, סביר להניח שהיה עולה במקומו מישהו אחר כתגובה למצב, והמלחמה היתה קורית בלאו הכי. אבל אפשר גם לשאול האם פגמים באופיו של היטלר שהובילו להחלטות מסוימות היו אלו שגרמו לכך שהוא הפסיד במלחמה (למשל חוסר האמון שלו בגנרלים שלו, או הדרישה שלו שחיילים לא ייסגו בשדה הקרב) – משהו שלא היה קורה עם מנהיג אחר, ואז גרמניה הנאצית היתה המנצחת במלחמה.
אבל גם אם השהות שלי בעבר (או כמובן גם בעתיד) לא גורמת לשינוי ההיסטוריה, עדיין יכולות להיות לי אישית בעיות כי אני לא בהכרח אכיר את השפה או המנהגים של החברות האלו. הסופר מייקל קרייטון כתב ספר בשם ״טיים ליין״ שבו חבורה של ארכיאולוגים בסוף המאה ה 20 נוסעים אחורנית בזמן לימי הביניים, והם מסתבכים שם בלא מעט צרות בגלל שהם לא מכירים את התקופה והמנהגים שלה, ואפילו השימוש במילה המוכרת ״ג׳נטלמן״ היא מאוד שונה מהמשמעות שלה כיום – כך שחלקם נהרגים, אבל חלקם ממשיכים להסתבך בעוד ועוד צרות עד שהם מוצאים דרך לחזור להווה.
כך שכנראה מסע בזמן הוא כוח על מעניין, אבל טומן בחובו הרבה מאוד שאלות ואולי אפילו בעיות.
משאלת הילדות שלך להיות בלתי נראית כדי להאזין לשיחות עלייך של אחרים מזכירה לי את אחד הסיפורים בספר "הרי געש רדומים" של אופיר טושה גפלה. בסיפור הגיבורה מגיעה למקום שבו יש לה גישה לכל השיחות שהתנהלו ומתנהלות עליה מאחורי גבה. וואלה, זו לא חווייה שהייתי רוצה לחוות.
על מסעות בזמן כמובן כתבו המון ותמיד יש את הדילמה הזאת של ביצה ותרנגולת, האם זה שנסעת אחורה או קדימה בזמן השפיע באופן שהיה עדיף על המציאות המקורית ואילו השלכות עלולות להיות לזה…….בלגן שלם.
אהבתיLiked by 2 אנשים
יש כאלו שפותרים את הבעיה בכך שהזמן הוא מעגלי ולכן מה שהשפענו עליו בעבר כבר קרה והוביל למציאות הנוכחית ולכן המציאות הנוכחית בכל רגע לא ניתנת לשינוי.
אהבתיLiked by 1 person
הזכרת לי את סדרת דני דין – הילד הרואה ואינו נראה שקראתי בילדותי. חייו בהחלט לא היו וורודים …
ולגבי המסע בזמן -עדיין התיאוריה המעגלית אינה פותרת את הסתירות הלוגיות שבמסע בזמן : למשל, אם אדם חוזר אחורה בזמן ורוצח את סבא שלו, כיצד נולד בעתיד? כדי לפתור את זה העלו תיאוריה אחרת, שלמעשה המסע בזמן הוא מסע ביו יקומים מקבילים, שבכל אחד מהם קיימים אותם הנפשות הפועלות אך נחשפות לתהליכים היסטוריים שונים…
אז אינני יודע אם נצליח אי פעם לערוך מסעות בזמן, אבל פיזיקאים מודרנים לא מעטים מניחים קיומם של יקומים מקבילים – כדי להסביר כל מיני סתירות הקשורות בהשפעות המנוגדות של ה"חומר האפל" וה"אנרגיה האפלה" על מימדי היקום והתפשטותו/התכווצותו בציר הזמן.
אהבתיLiked by 1 person
יכול להיות שזה יקרה ביקום מקביל, ויכול פשוט להיות שמה שלא תנסה לעשות – בעצם לא תצליח לרצוח את סבא שלך (לפחות לא לפני שאמא או אבא שלך נולדו כילדים שלו).
אהבתיאהבתי
אכן היו שתהו מה היה קורה לו היה היטלר מצליח להתקבל לבית הספר לציור שאליו שאף להתקבל. כל ההיסטוריה הייתה נראית אחרת.
אבל אולי טוב שאי אפשר לחזור לאחור ולחולל עוד צרות ובעיות – קרו שם מספיק דברים רעים גם ככה…
אהבתיLiked by 1 person
אם היטלר היה מתקבל לבית ספר לציור, כנראה שמנהיג אחר היה עולה במקומו.
גם אומרים למשל שעד כמה שהפצצות הגרעיניות שנזרקו על יפן היו נוראיות – כנראה שהזוועה שלהן מנעה מלחמה גרעינית במשך לא מעט נשורים כי הבינו שההשפעה האנושית שלהן מחרידה.
אהבתיאהבתי
והיו (פסיכיאטרים) שתהו האם כל הזוועה הייתה נמנעת, לו היטלר היה נוטל ליתיום לטיפול בהפרעה הדו-קוטבית (מאניה-דפרסיה) שממנה סבל.
אהבתיLiked by 1 person
אבל סביר להניח שהיה מישהו שעולה במקומו… היטלר לא היה היחיד מאחורי התנועה הנאצית.
אהבתיאהבתי
למסע בזמן יש הרבה פרדוקסים שלטעמי רק מוכיחים שהוא לא אפשרי באמת.
על רואה ואינו נראה כתבתי ברשומה שלי, אבל היא תפורסם רק מחר 🙂
ותודה שכתבת לנושא החם!
אהבתיLiked by 1 person
מה שנאמר Great Minds Think Alike?
אהבתיLiked by 1 person