״לרדת בגדול, להתנפח בענק״ חלק שני

אז עוברים למשתתף באותה עונה בשם אסי אמסלם. אסי הגיע לתוכנית כשהוא היה בן 28 ובמשקל של למעלה מ 170 ק״ג, משקל שסיכן את הבריאות והחיים שלו בצורה חמורה. הוא הצליח לרזות משמעותית וגם הגיע לגמר, למרות שהוא לא זכה בתוכנית אלא רק למקום השלישי.

אבל ממש כמו לא מעט משתתפים אחרים בתוכנית וממש כמו אבי – גם אסי העלה במשקל למרות שהוא עדיין שואל את עצמו איך הוא נתן לעצמו להרוס את ההישג שלו.

אסי מספר שבגמר הוא שקל 103 ק״ג, אבל במשך תקופה שלא מצויינת בתוכנית העלה 114 ק״ג למשקל של 217 ק״ג – משקל שהוא גבוה משמעותית מהמשקל של אסי בתחילת התוכנית, וכזה שהוא ״לא מאחל לשונאים שלו״ להגיע אליו.

בשלב מסוים כמה חודשים לפני צילום הכתבה אסי הבין שהמשקל אליו הוא הגיע מסכן אותו בריאותית בהמון מחלות כמו ״סוכר״ (סכרת) או מחלות לב, ולכן הוא פנה לרופאה בתל השומר שמטפלת בהשמנה, היא מיד הפנתה אותו לדיאטנית שבעזרתה הו הרזה כמעט 80 ק״ג במשך 9 – 10 חודשים.


חשוב לרגע לכתוב משהו לגבי מחלות שקשורות להשמנה – כמו סוכרת או מחלות לב וכלי דם.

למחלות האלו יש שלושה גורמים משמעותיים: גנטיקה, אורח חיים, והשמנת יתר חולנית.

במובן מסוים אפשר להגיד שעבור רוב האנשים השמנים, שני הגורמים האחרונים מגבירים משמעותית את הסיכון לתחלואה: אורח החיים שמוביל להשמנה הוא כזה שגם מגביר את הסיכון למחלות הללו, וגם ההשמנה עצמה גורמת לסיכון מוגבר לתחלואה כי תאי השומן עצמם (ובמיוחד אלו בבטן) גורמים לתהליך דלקתי שהוא בתורו מגביר את הסיכון לתחלואה.

לכן במקרה של השמנה, חשוב לשמור על אורח חיים בריא כדי להרזות, אבל בעיקר כדי למנוע תחלואה בעזרת התזונה והפעילות הגופנית שתורמים בריאותית.

אבל מעבר לזה, יש סכנה מסויימת בשיוך כזה חזק של המחלות האלו והשמנה. גנטיקה שמובילה לתחלואה ואורח חיים לא בריא יכולים להיות גם מנת חלקם של אנשים רזים, שגם הם יכולים לחלות במחלות האלו גם אם הם לא שמנים…


אבי נשוי לקרן, משתתפת באותה עונה של ״לרדת בגדול״ שבה הוא השתתף, והיא זכתה במקום השני בגמר.

קרן מספרת שגם היא ״העלתה בענק״ במשקל אחרי התוכנית: לא רק שהיא העלתה בחזרה את 60 הק״ג שהיא רזתה בתוכנית, אלא העלתה 60 ק״ג נוספים והגיעה למשקל מאוד גבוה של 190 ק״ג שהוא מאוד חריג, ומקשה מאוד בכל מה שקשור לחיים שוטפים. קרן הבינה את ה״נכות״ כפי שהיא מגדירה אותה כשהיא לא יכלה לעלות עם הבת שלה למתקן בלונה פארק. לכן קרן החליטה ללכת לניתוח קיצוק – והתנתחה תוך חודשיים מרגע ההחלטה, ובערך שנה וחצי לפני שידור הכתבה בשישי האחרון (3.2.23).

חשוב לציין שניתוח קיצור קיבה בבית חולים ציבורי הוא לא משהו שנעשה מהיום למחר, אלא לרוב ניתוח שצריך לחכות לו במשך חודשים במצב רגיל – ובמצב שבו בתי החולים עבדו במוד של קורונה (כפי שהיה לפני שנה וחצי), אני מניחה שהתור היה ארוך עוד יותר. אפשר ״לזרז״ את הניתוח בכך שפונים אליו באופן פרטי בעזרת ביטוח פרטי (ואז כמובן אפשר לבקש להתנתח על ידי מנתח ספציפי, לרוב מומחה לתחום), אבל אני לא בטוחה עד כמה אפשר ״לסדר״ ניתוח תוך חודשיים, כי לרוב גם בעזרת ביטוח פרטי צריך לעבור ועדה שמאשרת את הניתוח ולא פעם אמורה (לפחות באופן רשמי) להתנות את הניתוח בעבודה מקדימה עם דיאטנית לאורך כמה חודשים. ייתכן שבמקרה הספציפי של קרן הניתוח הוקדם בגלל המשקל המאוד גבוה שלה.

שנה וחצי אחרי הניתוח קרן שוקלת 83 ק״ג פחות, נראית נהדר, ונראה שחלק משמעותי מהקושי שהיה לה נפתר.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s