זה הנושא של השביט החם השבוע.
קודם כל, בואו נדבר מיהן אוצם ישראלים. כי ״הישראלים״ זה לא רק האנשים שיוצאים להפגנות או כותבים נגד הרפורמה המשפטית בפייסבוק – אלא גם אנשים שבעצם רוצים אותה, כי הם מרגישים לא מיוצגים במערכת המשפט, ושהיא לא פועלת לפי עקרונות שחשובים להם.
והעקרונות שחשובים להם הם כאלו ששונים מהותית מאלו של המפגינים. והם מרגישים שכמי שניצחו בבחירות – זכותם לבטא את הערכים האלו דרך חקיקה, גם אם השמאל (כלומר הצד המפסיד) לא מסכים לכך. מבחינתם זה ראוי במיוחד כי לא פעם בעיניהם השמאל גם ביצע מעשים כאלו בעבר, כמו למשל פינוי יישובים בשטחים או ההתנתקות שמבחינתם היו מעשים לא ראויים. הם לכן שואלים ובצדק מדוע עכשיו כשהם בשלטון – אין להם את הזכות לקבוע מדיניות כראות עיניהם גם אם המפסידים לא אוהבים אותה.
השאלה פה היא מה הגבול בין בחירות לגיטימיות שתלויות בתפיסת עולם כזו או אחרת (גם אם אנחנו לא אוהבים אותה) לבין בחירה ששפוגעת במאזן בין הרוב למיעוט.
ובעיני קשה לענות על השאלה הזו כי לכולנו קל הרבה יותר להצדיק רמיסה מסוימת של אנשים אחרים עם דעות שונות משלנו למען מה שאנחנו רואים בתור אמת או צדק – מאשר לאפשר לאחרים לפעול בצורה מקבילה נגד ערכים או דעות שאנחנו מקדשים.
ואני מרגישה שחלק גדול מהמחאה של השמאל היא בעצם כעס על זה שערכים שונים מאלו שלהם מקבלים פתאום התייחסות – לא פעם כי הם עצמם הזניחו התייחסות לאזרחים אחרים וצרכים שלהם בהרבה מאוד תחומים. זו יכולה להיות הזדמנות נהדרת ללמוד על סובלנות לאחר, אבל יש לי תחושה שזה לא הולך לקרות.
אז כאשר קנקן שאל "האם הישראלים יקבלו משטר דיקטטורי" הוא התכוון לכל הישראלים, כן, גם אלה שהצביעו בעד המפלגות שכרגע משתתפות בקואליציה.
כי יש הרבה מאד בעלי דעות ובעלי עקרונות ששונים אלה מאלה, שקשורים לתחום המדיני, הכלכלי, החינוכי….אפילו המשפטי. אבל שוב – לא זו השאלה. השאלה היא בלי קשר למגוון הדעות והעקרונות של כלל הבוחרים וכלל אזרחי המדינה ותושביה – האם הם מוכנים לקבל משטר שהוא דיקטטורי. אין לזה קשר לימין או שמאל, ורבים מאלה שנמצאים כיום באופוזיציה הם ימנים לגמרי, חלקם אפילו יותר ימנים מביבי (כמו סער או בוגי, למשל).
משטר דמוקרטי לעומת משטר דיקטטורי זו לא מדיניות. זה שינוי משטר. תפיסת עולם דיקטטורית מדברת על כך שאין הפרדת רשויות, אין איזונים ובלמים על פעולות והחלטות השלטון, וכתוצאה מכך גם אין בפועל חירויות וזכויות הפרט.
אני שוב מדייקת אותך – המחאה הנוכחית איננה מחאה של השמאל. אין קשר לשמאל.
ולגבי מערכת המשפט – יש הרבה מה לתקן בה, אבל ה"רפורמה" הנוכחית לא נוגעת בכלל בתחומים הדורשים תיקון. גם בפרקליטות וגם במשטרה נדרש בדק בית. גם במערכת החינוך יש המון מה לתקן. ובטח במערכת הבריאות. אבל אין שום דבר באג'נדה של הקואליציה הנוכחית ובחוקים שהיא מעלה שבכלל נוגעים בכל אלה.
למרבה הצער, מי שמאמין שפני הדברים הם כמו שתיארת בפוסט הזה, פשוט מתעלם מן העובדות או מאידך גיסא – לא מבין אותן
אהבתיLiked by 1 person
נורא נוח להגיד שזו שאלה כללית, אבל קצת קשה לנתק אותה ממה שקורה כיום במדינה.
ודרך אגב, לי יצא לשוחח עם כמה מתנחלים למשל – והם מרגישים שלאורך השנים הם כבר חיים תחת דיקטטורה שכופה עליהם התנהלות שהם לא מסכימים איתה, כמו למשל ההתנתקות. מבחינתם כיום אין איזון טוב בין הרשויות כי הרשות השופטת מקבלת יותר מידי כוח ולא מאפשרת לרשות המבצעת לבצע את מה שהיא מעוניינת לבצע. לכן הם עכשיו רוצים לבסס חוקים שיאפשרו לנבחרי העם את היכולת לבצע את המדיניות שלהם בלי הפרעה חיצונית – וככל עוד מתאפשר לך לבחור ולמפלגה שלך להגיע לשלטון (ככל עוד היא מושכת מספיק בוחרים), אז לא צריכה להיות בעיה.
אהבתיאהבתי
אני מבינה את ההרגשה שלהם, אבל ההחלטה על תוכנית ההתנתקות היתה בידי הממשלה ואושרה על ידי הכנסת. העובדה שאנשים ללא שמץ של מושג בראיה בינלאומית מקבלים כוח כל כך גדול, היא מצב מאוד מסוכן למדינה. זה לא מקום שאני אחיה בו או אפילו ארצה להחזיק דרכון שלו.
אהבתיאהבתי
למה את קובעת שאין להם מושג בראיה בינלאומית? אולי הם חושבים שהם מוכנים לשלם את המחיר הבינלאומי תמורת העקרונות שלהם?
אהבתיאהבתי
מובן לי שהם מוכנים להקריב הכל לשם האידאולוגיה שלהם, כולל להתקיף את אל עקצא כדי לבנות את בית המקדש השלישי. כמו שכתבתי, זה לא מקום שאהיה משוייכת אליו ואותם אנשים, עם כל הכבוד לאידאולוגיה והאמונה החזקה באלוהים, לא יכולים להחזיק מדינה מפותחת ודמוקרטית שבו בזמן מסתמכת על עקרונות ארכאים.
אהבתיאהבתי
למה את חושבת שמעניינת אותם דמוקרטיה או מדינה מודרנית?
אהבתיאהבתי
זה כלל לא עניין של "נוח להגיד שזו שאלה כללית". זו שאלה כללית. היא אולי נשאלה בהקשר של התהליכים שמתרחשים במדינה כרגע, אבל קנקן לא שאל את דעתנו לגבי המהפיכה המשפטית או ההפיכה המשטרית (תלוי את מי שואלים). הוא שאל האם לדעתנו הישראלים יסכימו לחיות תחת דיקטטורה. ברור שכל אחד יכול לכתוב מה שהוא רוצה גם אם זה לא עונה ישירות על השאלה. רק חידדתי.
עוד חידוד קטן – מי שהחליט על / וביצע את ההתנתקות היתה ממשלת ליכוד. ואפילו ביבי הצביע בעדה – לא משנה אם הוא לא התלהב מזה. אחר כך אריאל שרון פרש מהליכוד והקים את קדימה, אבל בפועל ההתנתקות, כמו גם פינוי ימית והסכם השלום עם מצרים, בוצעה על ידי הליכוד.
חידוד נוסף – ממשלה שמסוגלת לבצע את המדיניות שלה ללא הפרעה חיצונית, גם אם מדיניות זו מפרה זכויות אדם בסיסיות או מנוגדת לחוקי יסוד או באופן אחר אינה חוקתית – זו בדיוק ההגדרה של דיקטטורה. גם נבחרי העם חייבים לעבוד תחת חוקים ברורים (עדיף חוקה) ותחת מגבלות. זו בדיוק ההגדרה של "הפרדת רשויות" בדמוקרטיה אמיתית.
וחידוד אחרון – כל עוד מתאפשר לך לבחור אז לא צריכה להיות בעייה. נכון. אבל ברגע שמושלטת דיקטטורה מי יכריח את הממשלה לערוך בחירות? מי יקפיד שהן תהיינה כשרות? מה ימנע בעד כל ממשלה, ולא משנה מאיזה צד של המפה הפוליטית, לבטל את הבחירות או לסלף אותן כאשר אין רשויות בעלות סמכות להשגיח ולרסן ולוודא שזכויותייך נשמרות?
אהבתיאהבתי
קודם כל – למה את מניחה שהבחירות כיום הוגנות או ישרות וללא הפרעה? את יודעת כמה חרדים קמים מן המתים בבחירות כדי לבחור, וכמה חרדים מחו״ל באים לבחור? האם זה נשמע דמוקרטי והוגן שאיילת שקד תמשיך לרוץ למרות שברור שהיא לא תצליח להתקרב אפילו לאחוז החסימה – אבל ביבי רוצה שהיא תרוץ כדי להעלות בכמה שניתן את אחוז החסימה, כי הוא יודע שמר״צ ומפלגת העבודה קרובות ללא לחצות אותו ובעזרתה של שקד מעלה אותו עוד יותר מוך תקווה שלפחות אחת מהן תיפול?
ולגבי זכויות אדם בסיסיות – תסתכלי על חוקי הנישואים והגירושים פה בארץ, לפחות בחברה היהודית, ותביני שיש פה הפרה מאוד גדולה של זכויות אדם. יש המון אנשים שלא יכולים להתחתן – ונשים שמבלות שנים בתור מסורבות גירושין, ודגם אלו שבסופו של דבר מקבלות גירושים צריכות לא פעם לוותר על המון רכוש או זכויות אחרות כדי לקבל את זה.
אהבתיאהבתי
יצא לי לחשוב על זה, והבעיה עם ביטול הכוח של הרשות השופטת היא הרבה יותר עמוקה מימין או שמאל או פלח בוחרים שמיוצג או לא מיוצג על ידי מערכת המשפט. נתחיל מזה שכבר לפני שהתחיל המאבק, נכנסתי לאתר של בג"צ וראיתי שזה ממש לא נכון שזו "אליטה אשכנזית". זה היה כך בעבר, אבל היום יש גם שופטים מזרחים ושופט ערבי. מעבר לרמיסת עקרון דמוקרטי, מי שבאמת יסבול הם אלה שהזכויות שלהם לא מיוצגות על ידי אף מפלגה – אלה שלא יכולים להצביע. אם לדוגמה היום יוחלט לגרש את כל מי שלא אזרח, כדי שבישראל ישארו רק אזרחים (לא מדברת על יהודים או לא), מזרח ירושלים כמעט ותתרוקן (הרוב המוחלט הוא פליטים פלסטינאים שלא רוצים\מסורבים לאזרחות ישראלית) וגם כל העובדים הזרים והפליטים יפונו. במצב של היום, בג"צ יעצור תהליך כזה בטענה שמדובר שרמיסה של זכות אדם בסיסית: החופש לחיים. בלי בג"צ, אותם אנשים יתחילו לזרום לכיוון ירדן, לבנון או מצרים ותווצר בעיית פליטים איומה. הסיפור לא יגמר כאן כי, בהעדר בג"צ, זה יגיע מיד לרשות השופטת העולמית כלומר, בין הדין בהאג. יוטלו על ישראל אינספור סנקציות בינלאומיות וישראל תמצא את עצמה בעמדה דומה לזו של אירן (לפני המהפכה, אירן היתה מדינה עמידה יחסית). מעבר לאיום הבטחוני, המחירים, שכבר היום נורא גבוהים, יעלו במאות אחוזיםו החיים בישראל יהפכו ללא משהו, בלשון המעטה.
בקיצור, הסיפור הזה של שינוי המערכת השלטונית הוא דבר מאוד רציני ועמוק, ומרבית האנשים לא מבינים עד כמה. אני בספק שנתניהו, שתומך בזה בעיקר בשל ראיה קצרת טווח ואגואיסטית, שמח עם ההשלכות ארוכות הטווח של אותה רפורמה. דבר אחד אני בטוחה – את עתיד הילדים שלו הוא כבר הבטיח במקום אחר, כנראה בארצות הברית. וזה שיש לו נכסים במדינות אחרות, זה ממש לא סוד.
אהבתיLiked by 1 person
ביבי מסתמך על שמו הטוב כדי לקבל המון הטבות, וגם אחרי שהוא יסים את תפקידו כראש הממשלה הוא ירצה להמשיך להיות מרצה מבוקש בעולם שמקבל הרבה כסף (ושוהה יחד עם בני משפחתו במלונות יוקרה) על כל הרצאה שלו.
במצב כזה אין לו אינטרס שהוא וישראל יהפכו למנודים, כי גם לו זה יעלה באופן אישי.
אהבתיאהבתי
שינווי כזה ישפיע הרבה אחרי שביבי יעבור מהעולם, ואני בטוחה שהוא מודע לזה. על זה לואי ה-15 אמר "Après moi, le déluge"
אהבתיאהבתי
ביבי כבר מזמן לא מביא בחשבון את ההשלכות של מעשיו.
אהבתיאהבתי
אני לא בטוחה שכולם מגדירים דיקטטורה באותו אופן. אני מניחה שרוב הישראלים, כמו בני עמים אחרים, יגידו שהם לא רוצים דיקטטורה – אבל תומכי הרפורמה לא רואים בה סכנה של גלישה לדיקטטורה. לכן בוויכוחים האלה כל אחד מדבר על משהו אחר, וכמובן הם גם לא מובילים לשום מקום.
אשר לסובלנות שכתבת עליה – הלוואי. לא רואה את זה באופק.
אהבתיLiked by 1 person
כפי שכתבתי לאמפי – מתנחלים ששוחחתי איתם דווקא רואים במצב הקודם דיקטטורה שכפתה עליהם למשל את ההתנתקות בשם הדמוקרטיה, למרות שהם עצמם מאוד התנגדו לה…
אהבתיאהבתי
לא מצליחה משום מה להגיב על המענה שלך אז מגיבה כאן באופן כללי. תמיד יש ניסיונות לחבל בקלפי וייתכן שפה ושם קורה שמצליחים, אבל זה בקנה מידה קטן יחסית ובכל מקרה לא מכוון על ידי השלטון כמו ברוסיה, תורכיה וכו. כי כן, יש פיקוח ויש השגחה ויש פסילה ואם יש חריגות הן כל כך בשוליים שאין לזה השפעה מאסיבית על התוצאות.
כל מה שהזכרת לגבי שקד וההעדפות של ביבי ומניפולציות זה פוליטיקה וכמה שזה מגעיל לפעמים, זה עדיין חוקי.
ומה שכתבת לגבי זכויות אדם כמו בנישואים וגירושים – את מתפרצת לדלת פתוחה. ברור שזה מקומם ומרתיח אותי. אז נכון שיש גם היום עיוותים (שנוצרו עוד בקום המדינה, גם אז משיקולים פוליטיים קצרי ראייה של בן גוריון) והפרה של זכויות אדם. אז זו סיבה ליצור משטר שיהיה מסוגל למחוק עוד יותר זכויות הפרט?
אהבתיLiked by 1 person
אבל בסופו של דבר העיוותים נוצרו על ידי האזרחים כדי ליצור פשרה כלשהי כדי שכולנו נוכל לחיות כאן, בעיקר ברמה הפוליטית אבל לפעמים גם ברמה האישית.
ויש דרכים למנוע מאנשים לבחור בלי למנוע את זה בכוח. למשל בבחירות האחרונות הרבה סטודנטים נמנעו מללכת לבחור כי הם חייבים לחזור למקום המגורים ה״קבוע״ שלהם והם לא יכולים לבחור ליד האוניברסיטה, ואלו שגרים רחוק לרוב יימנעו מללכת לבחור – או שהם יקחו סיכון וישקרו שהם צריכים קלפי מונגשת, ואז יש סיכוי שהקול שלהם ייפסל כי הם שיקרו.
מכיוון שיש הנחה שסטודנטים לרוב הם בעלי דעות שנוטות לצד השמאלי של המפה, ובכך שמקשים עליהם לבחור בעצם מטים את תוצאת הבחירות בלי ממש למנוע מהם לבחור.
אהבתיאהבתי
והנקודה היא שלא צריך להיות מאוד בוטים בניסיונות למנוע מאנשים לבחור או להטות את התוצאות כדי באמת לעשות את זה.
אהבתיאהבתי
והויכוחים כאן הינם סיבה טובה לא לכתוב פוסט בנושא. מצטער 🙂
אהבתיLiked by 1 person
דיונים הם לא דבר רע, גם אם הם מתלהטים…
אהבתיLiked by 1 person
רק רציתי להעיר שההתנתקות ורוב פינוי ההתנחלויות הוחלטו ובוצעו ע"י ממשלות "ימין".
אהבתיLiked by 1 person
הדעות בימין הן לא בהכרח אחידות, ממש כמו שבשמאל יש הרבה הבדלים בין השמאל המתון לשמאל הקיצוני. לכן גם ממשלת ימין לא בהכרח פועלת לטעמם של המתנחלים למשל, ובמיוחד לא אלו הקיצוניים יותר כגודמת סמוטריץ׳ ובן גביר.
אהבתיLiked by 1 person