יש משהו מסוים שזכור לך שלמדת בתיכון? מה הוא?

הצעת כתיבה יומית
יש משהו מסוים שזכור לך שלמדת בתיכון? מה הוא?

כשלמדתי בתיכון אי שם בשנות התשעים, עשיתי בגרות של חמש יחידות בכימיה. מעבר לעובדה שזה היה מקצוע שבעיני היה מעניין, זה נשמע לי יותר קל מפיזיקה – וגם הבגרות עצמה היתה הרבה יותר קלה מהבגרות בביולוגיה כי היא היתה רק. בכתב (לעומת בגרות בביולוגיה שכללה כתיבה של כל מיני עבודות וזיהוי צמחים ועוד כל מיני מבחנים).

אחד הדברים שהמורה שלנו לכימיה לימדה אותנו היה שלגזים אצילים אין בכלל תרכובות. אין בכלל סיכוי שלגזים אצילים יהיו בכלל תרכובות.

רק מתברר שיש להם תרכובות מאוד בודדות שהראשונות מביניהן התגלו בשנות השישים – כלומר היה ידע על התרכובות האלו בתקופה שבה למדתי כימיה בתיכון,

מפחיד לחשוב כמה ספרי הלימוד בבתי הספר לא מעודכנים…

14 תגובות

  1. שמוליק לב הארי הגיב:

    נו באמת. מלמדים הרבה דברים בתיכון תוך שעושים פישוט כדי לאפשר לתלמידים להשתלט על החומר. אין לזה קשר לחוסר עדכון. מלמדים פיזיקה של ניוטון למרות שיודעים שהיא לא מדויקת. מלמדים היסטוריה בצורה פשוטה מבלי להכנס לנרטיבים סותרים. הרעיון זה לא שתלמיד תיכון יצא עם התאוריה המדעית הכי עדכנית אלא ללמד אותו יסודות של חשיבה מדעית, היסטורית וכד' וכן שיטעם ויראה מה מוצא חן בעיניו. הרי מודל האטום כולו הנלמד בתיכון כאילו יש ממש פרוטונים ואלקטרונים צפידים הוא כולו לא מדויק והוא מודל הנועד להקל את ההבנה.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      ההנחה שלי היא שמי שהולך ללמוד חמש יחידות כימיה בתיכון (או אפילו שלוש) מסוגל להכיל את המידע שגזים אצילים כן מייצרים תרכובות מידי פעם. זו אפילו הזדמנות ללמד באילו תנאים זה יכול לקרות (חום או לחץ גדולים), ויש לי רושםש תלמידים שלומדים מדע מספיק אינטילגנטיים להבין את החומר.

      אהבתי

      1. שמוליק הגיב:

        אין לזה סוף. מלמדים בתיכון כימיה ממעוף הציפור ויחסית רחב ולא מתמקדים בנושאים. אם רוצים ללמד את הכימיה באמת צריכים ללמד את כל החלקים בגרעין גם את הבוזון היגס. הרי גם על זה אפשר לכתוב פוסט. לימדו אותי שיש רק אלקטרונים ופרוטונים ופתאום מה אני מגלה? יש עוד חלקיקים גם בוזון היגס. הרי יכלתי להבין את זה גם כתלמידת תיכון! נכון, יכלת. קל לעשות את המשחק הזה בכל תחום. חצי מהביולוגיה שלומדים לא לוקחת בחשבון את דרווין ומלמדת איברים כאילו הם נוצרו בגלל הפונקציה שלהם כאילו אנחנו בימי אריסטו. ודאי שהדור הצעיר מוכשר מאוד ויכול אחר כך לזכות בנובל בכל אחד מהתחומים אבל המטרה כאמור היא אחרת וטוב שכך. גם באוניברסיטה בתואר ראשון לא מלמדים את כל המורכבות. יש איזון בין היקף, עומק וכישורים. אני הייתי משטח עוד יותר את לימודי המדעים כדי שתלמידים בעיקר יקנו כישורי חשיבה מדעית מאחר שרק מיעוט מהם ילמד את התחום בהמשך אבל כולם זקוקים להבין איך חשיבה מדעית עובדת.

        אהבתי

      2. adiad הגיב:

        יש הבדל בין לא לציין שהאלקטרונים והפרוטונים מורכבים מתתי חלקיקים לבין לשקר באופן בוטה ולהגיד שלגזים אצילים אין תרכובות כשיש להם תרכובות.

        אהבתי

  2. motior הגיב:

    מעניין… אני בקושי למדתי כימיה (שעה בשבוע בכיתה ט וזהו אם אני לא טועה)

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      בדיעבד, אני חושבת שלמדנו ביולוגיה כבר מכיתות יחסית נמוכות (וזה נקרא ״טבע״ בבית הספר היסודי), אבל התחלנו ללמוד פיזיקה בכיתה טק וכימיה בכיתה י׳ – אבל החל מכיתה י״א הפסקנו את כל הלימודים במדע שלא היו חלק מהתוכנית שלנו לבגרות.

      מעניין למה ההחלטה ללמד פיזיקה וכימיה כל כך מעט לעומת ביולוגיה.

      אהבתי

      1. motior הגיב:

        אכן גם אני למדתי "טבע" בכיתות נמוכות אבל "ביולוגיה" מעולם לא (בתיכון בכלל לא).
        מעניין

        Liked by 1 person

      2. adiad הגיב:

        אני זוכרת שלנו בכיתה י׳ לפני שהתחלקנו למקצועות שאותם למדנו לבגרות עדיין למדונ ביולוגיה – אם אני זוכרת נכון למדנו בעיקר על גנטיקה ובצורה די מתקדמת אפילו.

        Liked by 1 person

  3. arikbenedekchaviv הגיב:

    הבן שלי עשור אחרייך 5 יח"ל כימיה, וכדווקא – להראות למורה למתמטיקה שסירבה לצוות אותו ל- 5 י"ח, שהוא חכם ממנה. סיים בהצטיינות. היום הוא פסיכולוג.
    למדתי כימיה שנה אחת, לא הבתי כלום מהחיזורים, המספרים שמשתנים מעל סמני היסודות, לא הבנתי את הציורים. בקושי סיימתי עם 60 ושמחתי בחלקי.
    אצלי זו המורה שיש לה בן משורר ידוע וגם אביה היה משורר ידוע ביידיש. בכל מקרה באחד מהשיעורים היא שאלה – איך מבטאים את המילה יללות בפני בסמיכות. קפץ החמור בראש, אני, ואמרתי, יללות בשווא.
    כך היא ענתה לי:
    אייקלה, חמוד – בחיריק והתחילה לשיר "יללת תנים נוגה" והסוף – פרץ צחוק עז בכיתה.
    למדתי ממנה, כיום כשאני בסוף דרכי, הכל הולך, כל עוד אתה בן אדם. היא היתה אדם מקסים מאוד.

    אהבתי

    1. adiad הגיב:

      כל מורה והקריזות שלו.

      Liked by 1 person

  4. empiarti הגיב:

    כשאחד הילדים שלי היה ביסודי ואיזו מורה ל"טבע" לימדה אותם על השלד בגוף האדם, קפץ ילד חכמולוג כלשהו ושאל "מה עם העצם של הבולבול" לקול צחוקם של כל הילדים בכיתה. המורה לא התעכבה עם התשובה המוזרה וענתה "העצם" של הפין הוא בעצם …שריר. אוי לבושה. כך עונה מורה בישראל. נו, באמת.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      אני מניחה שהמורה הבינה את הלעג וההתגרות בדברי הילד, ולכן היא העדיפה למצוא תשובה מהירה ולעבור הלאה במקום להכנס לדיון.

      אהבתי

      1. empiarti הגיב:

        אבל זו טעות גמורה, לו היה שריר בפין ניתן היה להפעיל אותו כרצונך (יותר נכון כרצונו) . או שתעני תשובה נכונה, על רקמה ספוגית וכלי דם וכולי או שתשקיטי את הצחקוקים ותגידי שזו לא עצם ותסגרי עניין.

        Liked by 1 person

      2. adiad הגיב:

        אני מניחה שאולי היא הרגישה אי נוחות לדבר על זה בפני הכיתה כי היא הגיעה מבית שמרני שבו לא שוחחו על מין בצורה פתוחה ואפילו. או אולי היה לה קשה לדעת איך להסביר את זה לכיתה של ילדים בגיל הזה בצורה נאותה. אני למשל זוכרת שלא מעט משיעורי החינוך המיני שהועברו לנו כשהיינו בחטיבת ביניים היו מורדים בין בנים ובנות.

        אהבתי

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s