האם אתם בעד או נגד פדרציה בישראל? 

זה הנושא של השרביט החם השבוע.

פדרציה מוגדרת כמדינה שהיא סוג של מדינה ריבונית המאופיינת באיגוד של אזורים או מדינות ריבוניות למחצה תחת ממשל מרכזי. זה קורה למשל בארה״ב שבה יש חמישים מדינות (ומחוז פדרלי אחד) שפועלות בצורה עצמאית לגבי הרבה מאוד נושאים, אבל פועלות כמדינה אחת מבחינת מדיניות חוץ או פעילות צבאית. כך גם קיימות מדינות אחרות כמו למשל שוויץ, רוסיה, קנדה, אוסטרליה ועוד כמה מדינות נוספות שפועלות כך לא רע.

אבל בפדרציות כאלו יש למרכיבים השונים אינטרס לעבוד יחד. גם אם מהרבה בחינות יש בארה״ב איזורים שהם שונים תרבותית וכלכלית, הם בכל זאת רואים בעצמם עם אחד עם זהות מוגדרת כעם.

אבל פה יש לנו שני עמית שונים, שהרוב המכריע של שניהם שונאים ומתעבים את העם השני. יש בשניהם אפילו רכיב שוטען על בסיס דתי שלעם השני אין בכלל זכות להתקיים, שלא לדבר על זכות להתיישב פה בארץ, שלא לדבר על שלטון עצמאי ברמה כזו או אחרת. וכן, זה קיים גם בצד הפלסטיני שמעוניין להעלים את ישראל מהמפה ממש כמו שהוא קיים אצל הימין הישראלי הקיצוני. בשני המקרים מדובר לרוב על אוכלוסיה שמונעת מהקצנה דתית שאי אפשר יהיה לבטל או לשכנע אותם לוותר עליה בעזרת ההגיון הפשוט.

מעבר לזה, מדוע שחלוקה למדיניות פנימיות שלכל אחד יש איזור שליטה משלה יהיה שונה מחלוקה לשתי מדינות נפרדות? הרי כל צד פה עדיין ירצה לשלוט על האיזורים שחשובים לו, בין אם מדובר על מדינה פנימית או חיצונית – והחששות הבטחוניים לא ישתנו אלא יחמירו במצב כזה.

ופדרציה היא בעצם ביטול פתרון שתי המדינות לשני עמים אלא הקמת מדינה אחת משותפת לשני העמים – ובגלל שיקולי דמוגרפיה בשילוב השנאה הפלסטינית נגד יהודים תהפוך תוך דור או שניים לכל היותר למדינה אנטי יהודית שבה כנראה לא יהיו ליהודים זכויות, ושוב נחזור למצב שבו היו יהודים באירופה שבה הם סבלו לא מאנטישמיות ופוגרומים.

כף שאין סיבה לפדרציה. כן צריך לפעול כדי להוביל את שני העמים למצב שבו הם יכירו בזכותו של העם השני למדינה, ולהגיע להסכם שלום שיפריד ביניהן.

10 תגובות

  1. עדה ק הגיב:

    אני מניחה שהיום, נוכח 'המצב', מדברים בעיקר על הפרדה בין מדינת יהודה למדינת ישראל, או כמו שקוראים לזה 'מדינת תל אביב' ומדינת ירושלים. כלומר, יותר מתמקדים בהפרדה בין שתי מדינות יהודיות. אני לא חסידה של הרעיון. לי נראה שהרבה יותר קל להרוס את מה שכבר יש (=מדינה יהודית) מאשר לבנות משהו חדש וטוב.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      אני חושבת שאם נסתכל על ה״שטח״ ונסלק ממנו את חמומי המוח משני הצדדים, רוב הישראלים מעוניינים במדינה משותפת למרות הבדלי הדעות. הבעיה היא שהפוליטיקאים מקצינים ומקטבים את המצב (ואני מתכוונת לא רק לביבי ובן גביר אלא גם ליאיר לפיד).

      אהבתי

  2. כלנית הגיב:

    תגידי את לא שומעת חדשות או שאת מתקשה להבין??
    כשמדברים לאחרונה על פדרציה בישראל מדברים על חלוקת המדינה לקנטונים עבור הקבוצות השונות של יהודים, אין שום קשר לפלסטינאים או לרעיון שתי המדינות. עם אחד – יהודים – שלא מצליחים, לכאורה, לחיות ביחד ולנהל מדינה ביחד. על מה את מדברת בכלל?

    אהבתי

    1. adiad הגיב:

      אני מתה על אנשים שכל מה שמעסיק אותם בחיים זה לרדת אח אנשים זרים באינטרנט.

      השאלה היחידה שנשארה לי היא האם את ביביסטית או לפידיוטית. שתי הקבוצות מכילות לא מעט דבילים צדקנים.

      אהבתי

    2. empiarti הגיב:

      למה ככה? את רואה שיש כאן טעות או אי הבנה, למה לרדת בזלזול במקום להסביר יפה? אני רואה תגובות כאלה ברשתות חברתיות אחרות, אבל זה לא מתאים כאן בבלוגיה

      Liked by 1 person

      1. adiad הגיב:

        יש בעולם גם טרולים

        אהבתי

  3. motior הגיב:

    אני מסכים אתך שאין מקום או טעם לפדרציה, אבל חושב שיש הרבה יותר משתי קבוצות או "עמים" בין היהודים הישראלים. אפילו בין החרדים ש קבוצות שונות שאולי ירצו מדינות נפרדות…

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      אבל הם עדיין ירצו שאנחנו נממן אותם…

      אהבתי

  4. empiarti הגיב:

    גם לי לא נראה שזה רלוונטי באופן שבו האוכלוסיה ממוקמת במדינתנו הקטנטונת. וממילא בנושאים ששנויים במחלוקת הממשל הפדרלי אמור להתעסק

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      כך שזה לא פתרון לכלום

      אהבתי

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s