כשאנשים פונים לטיפול שיניים כושל בטורקיה – ולא מבינים למה זה קרה

הכתבה הבאה מספרת על טרנד חדש בישראל, שהגיע אלינו באיחור מארה״ב: טיפולי שיניים שגורמים להן להראות יפות, לבנות, וסימטריות יותר. מדובר על טיפולים שהם רחוקים מלהיות קלילים ותמימים: לא פעם מדובר על כתרים (שדורשים טיפולי שורש בשיניים מתחתיהן) או במצבים מסוימים אפילו השתלות שיניים. כלומר מדובר על טיפולים רציניים שמשפיעים על השיניים ברמה שיכולה להוביל לכך שבעתיד הן יזדקקו לטיפולים יותר ויותר מורכבים, עד כדי עקירה וטיפול בשתלים שגם הוא טיפול שלא שורד לעד.

אבל המחיר של הטיפולים האלו הוא יקר מאוד, לפות פה בארץ – ואפשר לעשות אותם יותר בזול בטורקיה, ומסתבר שיש חברות שמארגנות את זה – והרבה אנשים שלא מרוצים מהטיפול בדיעבד.

אני מודה שהסיפור נשמע לי כמו מקרה טיפוסי של ״ישראבלוף״ ברגע שהמטופלת הראשונה אובחנה אחרי הצעת המחיר בבעיה של דלקות או אבצסים בפה בלי שהיא היתה מודעת לבעיה (משהו שלא נשמע הגיוני, כי כנראה היא היתה אמורה להיות מודעת לזה שכל הפה שלה מלא דלקות חמורות) – ובמקום להמליץ לה ללכת לרופא שיניים ישראלי לטפל בבעיה הבסיסית, כמובן אומרים לה שהרופא בחו״ל מוכן לטפל בבעיה תמורת תשלום נוסף. נכון שקל להגיד שהיא עצמה היתה צריכה ללכת לרופא ישראלי כדי לקבל חוות דעת שניה, אבל בסופו של דבר מצב שבו כנראה היה עליה לחץ לא קטן והמון שיכנוע להמשיך עם הטיפול האסתטי בחו״ל למרות הכל.

נכון שיש בכתבה כמה חורים. למשל העובדה שמביאים רק סיפורי כשלון, ולא מספרים כמה סיפורי הצלחה יש, פשוט כי בכל טיפול. רפואי יש סיכונים (גם לכאלו שנעשים בישראל), וכדי להבין עד כמה ה טיפולים בטורקיה בעייתיים צריך להבין עד כמה הם גורמים ליותר נזקים מאשר אלו שנעשים בישראל – ואת זה אפשר לבחון רק בהסתכלות על הסטטיסטיקה המלאה. או למשל אין התייחסות לעובדה שעבדו על המטופלת הראשונה בטיפול די קשוח של קדיחת שתלים בלי הרדמה נשמע לי מוזר, במיוחד כשהיא מאשימה בזה תקלת תקשורת – כשלדעתי רופא שיניים סביר היה כנראה שם לב לכך שהמטופלת כל כך סובלת מכאבים. אני פעם נאלצתי לעבור טיפול שורש בשן שהיתה מודלקת מאוד וההרדמה לא עבדה עליה בצורה מלאה, והיה לי קשה מאוד לשבת בשקט והרופאה שטיפלה בי בהחלט שמה לב לזה שיש בעיה גם כשלא יכולתי לדבר.

אבל הבעיה בכתבה עמוקה יותר – כי היא לא מסבירה את הנקודה שהעליתי בהתחלה, והיא שמדובר על טיפולים אסתטיים בלבד שגורמים בעצם נזק לבריאות השן. ברור שלא כל טיפול אסתטי הוא בהכרח כזה – למשל טיפולים אורתודונטיים לרוב נעשים מסיבות אסתטיות, אבל מאחוריהם יש גם שיקולים תפקודיים. למשל שיניים צפופות מידי הן לא יפות – אבל עצם הצפיפות שלהן גם מקשה על ניקוי יעיל שלהן והקושי בניקוי לצד הצפיפות שלהן מעלה את הסיכון לחורים בשיניים. אבל הטיפולים האלו לא נותנים שום יתרון בריאותי אלא רק פוגעים בבריאות השיניים, והסיכון בטיפול זול אפילו מגדיל את הנזקים האלו גם במקרים שהם לא מקרי הקצה המתוארים בכתבה.

4 תגובות

  1. motior הגיב:

    אני שמעתי על השתלות שיער בתורכיה (ואפילו מכיר מישהו שעשה זאת). על טיפולי שיניים שם אני שומע לראשונה. אבל איכשהו אני זוכר משהו על ישראלים שנסעו לטיפולי שיניים ברומניה לפני שנים.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      אני חושבת שהרפואה בטורקיה כנראה זולה יותר גם כרפואה פרטית, ויש למדינה אינטרס לפרסם את עצמה כיעד לתיירות רפואית. אבל לא פעם זולה גם אומרת באיכות נמוכה, ואולי הם בונים על זה שלאנשים יהיה יקר מידי מכדי לחזור ולדרוש תיקונים?

      אהבתי

      1. motior הגיב:

        אין לי מושג. לפעמים זול יותר זה באמת איכות נמוכה ולפעמים זה בגלל רמת החיים השונה, ככלה אחרת, ריבוי רופאים יחסי ועוד ים של סיבות. לא מכיר…

        Liked by 1 person

      2. adiad הגיב:

        אני יודעת למשל שלא פעם אזרחי ארה״ב פונים לכל מיני טיפולים במקסיקו או קונים משם תרופות, ולא פעם באמת מדובר על דברים זולים משמעותית כי אין את העלויות של הרופאים בארה״ב למשל על פרמיות ביטוח (כי בארה״ב מאוד אוהבים לתבוע על כל דבר), אבל לא פעם מגלים שגם האיכות נמוכה יותר. כך שזה כנראה גם וגם.

        אהבתי

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s