האם ״בשר שגודל במעבדה״ יהיה תחליף מוסרי לבשר מבעלי חיים?

זה הנושא של השרביט החם השבוע.

אי שם ב 2010 פעיל זכויות בעלי חיים בשם גארי יורופסקי פרסם הרצאה שהפכה פופולרית לגבי חוסר המוסריות שבצריכה של מאכלים מהחי. ההרצאה הפכה להיות ויראלית בגלל סגנון הדיבור המשכנע של יורופסקי – אבל גם בגלל העובדה שהוא פעל בצורה מאוד אלימה, למרות שמבחינה מדעית הטיעונים שלו לא נכונים.

עד אותה תקופה, טבעונים נחשבו לטיפוסים מוזרים וקיצוניים למדי, אבל הטבעונות הפכה כעת למקובלת מסיבות מוסריות וסביבתיות, בעיקר בגלל שתעשיית המזון מהחי (הבשר, הביצים והחלב) אכן גורמת לסבל רב לבעלי החיים – למרות שלא פעם הסרטים שפורסמו על ידי פעילים טבעוניים קיצוניים התבררו כמבוימים וערוכים בצורה לא מציאותית.

אבל הטיעונים אכן עשו שינוי בכל מה שקשור לייצור מוצרי מזון מהחי, ובמדינות גדולות כמו ארה״ב יש ייצור של בשר, ביצים ומוצרי חלב מבעלי חיים שחיים בצורה חופשית וללא סבל. בארץ השוק קטן משמעותית, ולכל היותר קיימות ״ביצי חופש״.

האפשרות לייצר ״בשר מלאכותי״ הוא בהחלט צעד לכיוון הנכון במובן הזה, למרות שקראתי פעם שיש את אלו שמתלבטים עד כמה זה ראוי אם ״קוצרים״ את התאים מבעלי חיים אמיתיים במקור.

מעבר לזה, אחד הטיעונים הבולטים של הטבעונים הוא שאין לנו כבני אדם צורך באכילת מוצרים מן החי – ושאפילו מזונות מהחי פחות בריאים מאשר מוצרים מהטבע. המציאות היא כמובן מורכבת יותר, ויש לא מעט סיפורים על אנשים שפנו לטבעונות מסיבות בריאותיות – ואז גילו שזה פגע בהם בריאותית, כמו למשל הסיפור של אישה אמריקנית בשם לייר קית׳ שכתבה ספר על הנושא שבו היא סיפרה על הפגיעה הבריאותית שגרמה לה (ולדעתה גם לאחרים) הטבעונות, ועל כך שהטבעונות והחקלאות הן בעצם הגורם הכי גדול לפגיעה סביבתית – הרבה יותר מאשר אכילת בשר.

12 תגובות

  1. motior הגיב:

    מצטער, אבל אני חושב שהפוסט שלך מאוד מבולגן…
    גארי יורופסקי הוא אדם שנוי במחלוקת גם בקרב הטבעונים.
    אני לא חושב שהוא קשור איכשהו לקבלת הטבעונות. אני חושב שטבעונים נחשבו ע"י אנשים רבים כקיצוניים ומוזרים גם לפניו וגם אחריו. יש טבעונים "רעשנים" שהם באמת כאלה.
    יחד עם זה מספר הטבעונים הולך וגדל בהתמדה כל השנים.
    בשר "חופש" וביצי "חופש" לא קשורים לטבעונות. ביצי חופש נמכרות בישראל כבר שנים רבות, טבעונים לא צורכים אותן ולא בשר "חופש".
    עובדתית נכון שבני אדם יכולים לחיות ללא מזון מהחי, אבל אפשר לחיות בצורה בריאה איתם או בלעדיהם ואפשר לחיות בצורה לא בריאה גם כטבעונים וגם כאוכלי בשר. זה שיש אנשים שעברו לתזונה טבעונית והיא לא הייתה בריאה להם לא מוכיח שתזונה טבעונית כעיקרון לא בריאה.
    הטיעון שטבעונות וחקלאות (כנראה לגידול מזון צמחי לבני האדם) פוגעים בסביבה הוא תמוה וגם קצת דמגוגי – ברור שכל חקלאות מתועשת מזיקה לסביבה אבל ברור גם שגידול בעלי חיים מזיק יותר מגידול צמחים. גידול בקר הוא המזיק ביותר לסביבה באופן מוכח. אני מכיר יותר מאוכל בשר אחד שהפסיק או צמצם באכילת בקר לאחר שלמד את הנושא, כולל פרופסור לאקולוגיה מאוניברסיטת תל אביב

    אהבתי

    1. adiad הגיב:

      רוב הטבעונים שאני מכירה הפכו לכאלו אחרי שהם שמעו את ההרצאה של גארי יורופסקי, ואני יודעת שיש כמה דמויות מרכזיות בתקשורת שהפכו לטבעונים אחרי שמיעת ההרצאה (או לפחות כך הם סיפור בראיונות)ף

      בשר וביצי ״חופש״ הם אולי לא חלק מהטבעונות – אבל הם כן נובעים מהביקורת שנובעת מהטבעונות על התיעוש שקיים בתחום המזון מהחי, ומנסים לתת פתרון אלטרנטיבי לטבעונות בנושא הזה.

      ולגבי תזונה ואקולוגיה – כל גידול מזון לכל בני האדם בעולם הוא לא בריא סביבתית. עצם זה שגידול בשר זה לא טוב לסביבה לא אומר שהחלקאות זה דבר נפלא לסביבה, ולהיפך. כנראה שהדרך הטובה ביותר הוא שילוב שלהם, במיוחד שכנראה נולדנו להיות אוכלי ל ורק בעזרת אכילה מגוונת אנחנו מקבלים את כל הצרכים התזונתיים שלנו.

      אהבתי

      1. motior הגיב:

        רוב הטבעונים שאני מכיר היו כאלה גם קודם… בקהילה הטבעונית הוא דמות שנויה במחלוקת
        ביצי חופש אני מכיר עוד מגיל צעיר לפני שחלמתי על טבעונות.
        לגבי האקולוגיה והחקלאות זה בדיוק מה שכתבתי אבל להיפך – זה שחקלאות צמחית מזיקה לסביבה לא אומר שטבעונות מזיקה לסביבה יותר מאכילת בשר.
        "נולדנו להיות אוכלי כל" אבל אנחנו יכולים להיות גם טבעונים, או צמחונים ועדיין בריאים.

        אהבתי

  2. עדה ק הגיב:

    גם אני מכירה אנשים שעברו לטבעונות בהשפעת גארי יורופסקי. זה תמיד היה מוזר בעיניי, כי כשאני נתקלת בדמגוגיה בוטה מהסוג שלו, המוח שלי מיד ננעל, וכמו בת טיפש-עשרה אני מחליטה מיד לעשות את ההפך ממה שהוא ממליץ. מבחינתי הוא מזיק לרעיון הטבעוני הרבה יותר משהוא מועיל לו.
    אבל צחוק בצד – אני חושבת שהנימוקים הטבעוניים הם מאוד רציניים, ומאמינה שהקטנה של צריכת מוצרים מן החי יכולה להועיל לכולם. אולי לא בהכרח התנזרות מוחלטת (שבין כך ובין כך לא פשוטה לביצוע), אלא לפי כלל הזהב: הכול במידה. ואם בשר שמיוצר במעבדה יכול לקדם את זה, למה למה.

    Liked by 2 אנשים

    1. adiad הגיב:

      תראיף מחקרםי מראים שלרוב האנשים הרבה מאוד ויטמינים ומינרלים זמינים רק ממוצרים מהחי (למשל B12) או נספגים טוב משמעותית ממוצרים מהחי (ברזל ואבץ מבשר, סידן וויטמין d ממוצרי חלב). נראה שהתזונה שלנו באמת נועדה להיות גם מהחי וגם מהצומח, כשכמובן לא צריך להגזים לשום כיוון.

      אהבתי

      1. motior הגיב:

        פעם הייתה סטטיסטיקה של-30% מהאנשים בארץ יש מחסור ב- B12 – כלומר, גם הרבה מאוכלי הבשר סובלים ממחסור. ולגבי הסידן תמיד אני תוהה – אם חלב כל כך עשיר בסידן, למה רוב החלב הנמכר בארץ מועשר בסידן?

        אהבתי

      2. adiad הגיב:

        מחסור בויטמינים ומינרלים יכול להגרם מהרבה דברים – כמו למשל בעיות ספיגה שונות, או בעיות רפואיות שאתה לא מודע אליהן. סביר להניח שמי שסובל ממחסור מ B12 כשהוא אוכל כל – יהיה במצב אפילו יותר קשה אם הוא יהפוך לטבעוני ואפילו לצמחוני (למרות שיש b12 גם במוצרי חלב ובביצים במידה מסויימת).

        ועד מכה שידוע לי חלב מועשר בויטמין D שאמנם קיים במוצרי חלב במידה מסויימת, אבל רובנו אמורים לקבל אותו דרך חשיפה לשמש, משהו שרובנו לא מקבלים (כי אנחנו מבלים הרבה פחות בשמש, וגם כשכן – אנחנו לרוב לבושים ולכן פחות עור חשוף לשמש, וגם משתמשים בקרם הגנה),

        אהבתי

  3. עדה ק הגיב:

    צ"ל, כמובן, 'למה לא' 🙂

    אהבתי

  4. empiarti הגיב:

    סקירה מעניינת נתת כאן.
    אהבתי גם את השיחות בתגובות.
    אני לא מסכימה עם אלה שטוענים שבני אדם לא נועדו לאכול מאכלים מן החי. וכן ברור לי שהרבה מאד מאכלים שאינם מן החי אינם נאכלים על ידינו בצורתם הטבעית אלא לאחר עיבוד או לכל הפחות הנדסה גנטית, כך שלדעתי נושא הצמחונות והטבעונות הוא בעיקר עניין מוסרי – הפגיעה בבעלי חיים והפגיעה בכדור הארץ
    מהבחינה הזאת אני מסכימה איתך שבשר מתורבת (ובהמשך אולי גם ביצים וחלב) הם צעד בכיוון הנכון

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      מצד שני חשוב שמי שיבדוק עד כמה המוצרים החדשים דומים לישנים יהיה מישהו שרגיל לאכול אותם – כי דווקא מהצד הטבעוני שמעתי לא פעם על כך שהם אכלו מוצר טבעוני שהוא ״בדיוק כמו המקור״ (בשר, גבינה) אבל ממש לא היה כך.

      אהבתי

      1. empiarti הגיב:

        בסופו של דבר זה יהיה, כמו כל דבר אחר עניין של טעם. וטעם זה אישי. אם המוצרים יהיו מספיק טובים יהיה להם ביקוש. אם לא אז לא

        Liked by 1 person

      2. adiad הגיב:

        אחרי שטעמתי המון מוצרים שטבעונים התלהבו מהם שהם ״טובים יורת מהמקור״ אבל לא היו כאלו, אני מאוד בספק, אלא אם כן זה יהיה פשוט בשר שגודל בצורה אלטרנטיבית.

        אהבתי

כתיבת תגובה