״אהבה על הספקטרום״ היא סדרת ריאליטי שהתחילה באוסטרליה והעונה הנוכחית שלה מתרחשת בארה״ב וניתן לצפות בה בנטפליקס.
הסדרה בעצם מציגה כמה משתתפים, צעירים ברובם, שנמצאים על הספקטרום האוטיסטי ומחפשים זוגיות. הסדרה מלווה את הניסיונות שלהם למצוא זוגיות, כשההפקה עוזרת להם (ואולי גם לבני המשפחה שלהם) עם אימונים על ידי יועצי זוגיות ומפגשים עם בני זוג פוטנציאליים.
התוכנית עצמה נשמעת לי ממש מעניינת – ומאפשרת לנו חשיפה לאנשים שנמצאים על הרצף האוטיסטי כבני אדם שלמים ולא כאנשים שסובלים מבעיית תקשורת או כחריגים. אבל מבחינתי התוכנית העלתה כל מיני שאלות.
הראשונה מביניהן היתה הדימוי של מיהו בדיוק אוטיסט. שלושה מתוך חמשת המשתתפים עונים כביכול על ההגדרה ה״טיפוסית״ של אוטיסט כפי שהחברה מצפה שהוא יתנהג – הם לא מסתכלים לאף אחד בעיניים (גם לא למצלמה), מדברים בצורה לא שגרתית, יש להם תחומי עניין מאוד ספציפיים שמאוד מעניינים אותם שהם נחשבים לרוב חריגים – והם מתקשים להתמודד עם מצב שבו התחום לא מעניין אנשים אחרים.
אבל יש גם שני משתתפים אחרים: אחד הוא משתתף יחיסת מבוגר (בן 63) שחי את רוב חייו בלי להיות מאובחן כאוטיסט אלא נתפס כמין טיפוס מוזר כזה שהחברה מסביב ציפתה שהוא ילמד ״להתנהג בצורה נורמלית״. השניה היא מישהי צעריה בסוף שנות. העשרים שלה (או לפחות כך היא נראית) שמגיל תיכון עובדת עם אוטיסטים כדי לעזור להם לשפר את כישורי התקשורת שלהם. ושניהם מתקשרים בצורה שהרבה יותר קרובה לזו של אנשים שהם נוירוטיפיקליים (כלומר לא אוטיסטים למי שלא מכיר את המושג).
אני שואלת את עצמי עד כמה כשמדובר על אותם משתתפים שנראה שהם קרובים יותר להיות ״נוירוטיפיקליים״ הם אנשים שנמצאים במקום שונה על הספקטרום האוטיסטי. או שאולי שבמקרה של שני המשתתפים האחרונים – נסיבות החיים של שניהם (החשיפה לטיפולים שמתאימים את התקשורת של אוטיסטים לזו של הסביבה, לחץ על הגבר המבוגר ״לא להיות מוזר״ ולהתחיל להתנהג ״כמו כולם״) גרמה להם ״ללמוד״ לתקשר בצורה יותר נוירוטיפיקלית – והאם בעצם זה בהכרח דבר טוב ובריא עבורם? האם זה מקל עליהם את החיים השוטפים, ומה המחיר שהם שילמו או משלמים על הצורך להתאים את צורת התקשורת שלהם לסביבה?
וזה העלה אצלי שאלה אחרת לגבי היחס של המתמודדים עצמם עם האבחון. בשנים האחרונות ישנה מגמה של לקבל אוטיזם לא כהפרעה או מחלה – אלא פשוט כצורת חשיבה ותקשורת אחרת, שיש לה גם יתרונות משלה ולא רק חסרונות. במצב כזה, לא פעם המאובחנים עצמם שמחים לקבל את האבחנה כי היא מסבירה הרבה מאוד דברים שלא הסתדרו להם בחיים – ומאפשרת להם לא פעם למצוא קהילה, חברה, ואפילו אפשרות לטיפול ברמה כזו או אחרת אם הם מרגישים שיעזור להם ברמה האישית.
אבל האם כל אחד שמח על האבחנה, או שיש מאובחנים שעדיין רואים באבחון פגם – ושואפים בעצם להשתלב בחברה הנוירוטיפיקלית כשווי ערך ולא כאלטרנטיבה?
השאלה הזו עלתה לי כי שמתי לב לכך שבני הזוג ש״משודכים״ למשתתפים גם הם אוטיסטים. מצד אחד, ייתכן שזה משהו שמאוד מקל על הקשר מכיוון ששני הצדדים מבינים מה זה בדיוק אוטיזם ושזו לא בעיה גדולה ומפחידה, וייתכן אפילו שצורת התקשורת הדומה מקלה עליהם. מצד שני, זה מעלה את השאלה עד כמה אוטיזם נתפס אפילו בתוכנית כזו כמגבלה כזו חמורה שבגללה מישהו שהוא נוירוטיפיקלי לא ירצה או יסכים לזוגיות עם מישהו שהוא אוטיסט, או שלאוטיסט אין סיכוי למצוא זוגיות מחוץ ל״קהילה״?
אני מניחה שהתשובה על זה מאוד מורכבת, ותלויה בהרבה באדם עצמו ובצורת התקשורת שלו שמושפעת מלא מעט גורמים (החל מהמיקום שלו בספקטרום, דרך הטיפול שהוא קיבל או לא קיבל, וכלה באיך הוא תופס את עצמו ואת המקום של האוטיזם בחייו). אבל בעיני אם היה טעם לפגם בתוכנית – זו היתה העובדה שלא העלו את האפשרות לזוגיות בין אוטיסטים לבין מי שלא כזה.
העלית שאלות מאד מעניינות וחשובות. לגבי "מיהו אוטיסט" או בגירסא הפוליטיקלי קורקט "מי סובל מאוטיזם?" התשובה בגוף השאלה. זהו ספקטרום (=רצף) רחב טווח מאד. יש את מי שממש לא מתקשרים וקשה מאד לתקשר איתם בקצה אחד ויש את הכמעט רגילים לחלוטין אולי אף לא מאובחנים לעיתים קרובות שיש להם מוזרות או קושי קל בתחומי תקשורת אנושית מסוימים וכל הטווח שבאמצע.
אני לא חסידה של תכניות ריאליטי, כמו שהבנת כבר, כך שאין לי מה לומר על התכנית או על הרעיון מאחוריה, אבל את צודקת שמשתמע ממנה שיש לזווג אוטיסט עם אוטיסט ולדעתי ולהרגשתי זה לא תמיד נכון או אף מומלץ, מעבר לאפליה ולבידוד שזה מייצר. נראה לי שדווקא נוירוטיפיקל שמתאהב באוטיסט יכול לתווך לו את החיים טוב יותר מאוטיסט אחר, ובו בזמן ליהנות מדרך החשיבה וההתבוננות הייחודית של בן הזוג האוטיסטי שהוא לא היה מוצא בנוירוטיפיקלים אחרים. מצד שני זו עלולה להפוך להיות מערכת יחסים טיפולית…לא מאוזנת, שגם זה לא מומלץ. תודה שגרמת לי לתהות גם על השאלות החשובות האלה
אהבתיLiked by 1 person
אני חושבת שדווקא יש לתוכניות הריאליטי אפשרות מאוד טובה דווקא לתת ייצוג לאוכלוסיה שהיא לרוב לא מיוצגת בחיים האמיתיים בצורה טובה. אני דוודא רואה יתרון בכך שמראים אוטיסטים בתור אנשים עם אותם רצונות למצוא אהבה ואותן התלבטויות שיש לאנשים לא אוטיסטים בתהליך הזה.
ולדבי מערכת יחסים ״טיפולית״, אני גדלתי בבית שבו לאבא שלי לא היתה הבנה חברתית טובה – לא בגלל אוטיזם אלא פשוט כאדם שאין לו כישורים כאלו. אני חושבת שאמא שלי לאורך השנים דווקא נהנתה להיות זו ש״מגשרת״ על הפער.הזה, ואולי מבחינתה זה היה המקום שבו היא הציגה חוזק במערכת היחסים ביניהם.
אהבתיLiked by 1 person
העלית הרבה שאלות טובות, אבל בהמשך לפוסט הקודם שלך אסור לשכוח שזאת תכנית ריאליטי שמטרתה העיקרית היא הרייטינג…
אהבתיLiked by 1 person
כפי שכתבתי כבר לאמפי, דווקא פה יש לתוכית הריאליטי יתרון בזה שהיא נותנת חשיפה לאוטיסטים כבני אדם רגילים שמחפשים זוגיות ממש כמו כולנו. עצם העובדה שהסדרה מעלה שאלות טובות מעידה שמשהו בזה עובד 🙂
אהבתיאהבתי
אבלל כמו בכל תכנית ריאליטי אני בטוח שהיא מלאה מניפולציות ולא מציגה את האנשים כפי שהם באמת
אהבתיLiked by 1 person
אני חושבת שזה נכון לגבי כל תוכנית טלוויזיה, אפילו כזו תיעודית – כי כל תוכנית באה עם אג׳נדה מסויימת. במובן מסוים אפשר אפילו להגיד שספרים ביוגרפיים או אפילו אוטוביוגרפיים הם לא בהכרח אובייקטיביים כי הם מגיעים עם נקודת מבט מאוד מסויימת ותפיסה מאוד מסויימת של הגיבור, אפילו אם זו תפיסה עצמית שלא בהכרח מתאימה לאיך אחרים תופסים אותו.
והשאלה פה היא באמת מה המחיר שמשלמים על אי הדיוקים האלו והעריכה שהופכת את הסיפור ליותר מעניין לעומת התועלת, במיוחד מתוכניות כאלו שמאפשרות לאוכלוסיות עם ייצוג מאוד נמוך עד לא קיים בכלל לקבל ייצוג כגיבורים או אנשים טובים?
אהבתיאהבתי