אפקט ביידן – לאן יוביל את המלחמה?

זה הנושא של השרביט השבועי השבוע.

אני חושבת שקודם כל חשוב לזכור שלמדינות העולם, כמו ארה״ב ומערב אירופה ומסתבר שגם לסין אינטרסים להכיל את המלחמה הזו כדי שהיא תהיה כמה שיותר קטנה. במצב כזה, הביקורים של ראשי מדינות ובכירים אמריקנים רבים קודם כל בישראל אבל במזרח התיכון בכלל – במצרים, ירדן, ערב הסעודית ואפילו בגדה לשיחות עם המנהיגים שלהן כדי לפעול שהמלחמה לא תתפשט אפילו באיזור המזרח התיכון.

האם זה הוגן? העיתונאית דניאל רוט אבנרי חושבת שלא – וטוענת שזכותה של ישראל לחסל את החמאס אפילו במחיר של פריצת מלחמת העולם השלישית שארה״ב כל כך לא רוצה בה.

אבל האם זה צודק ונכון?

קודם כל, חשוב לזכור שאולי אפשר לחסל ארגונים כמו החמאס והג׳יהאד האיסלמי פיזית, אבל לא את הרעיונות שלהם לגבי חיסול ישראל והיהודים, ולא את התמיכה העממית בהם. במצב כזה, הארגונים הלאו פשוט יקומו מחדש מאפס – או שבואקום השלטוני והאידאולוגי שהם ישאירו אחריהם, יקומו גופים אחרים עם בדיוק אותה אידאולוגיה ועם מנגנוני פעולה אלימים אחרים. ויש סיכוי שמנגנוני הפעולה האלו יהיו אפילו חריפים יותר – כשארה״ב התחילה להלחם באל קאעידה והארגון נחלש, קם בואקום שנוצר דאע״ש, ארגון עם אידאולוגיה קיצונית יותר ודרכי פעולה אלימות יותר שכללו רצח אלים ואכזרי של אזרחים שהם שידרו בסרטונים שהם הפיצו כל העולם, וזה בנוסף לרצח והרס של כל תרבות שאינה האיסלאם הסוני באיזורים עליהם הם הצליחו להשתלט.

וגם לפני שנים דובר על זה שבכל פעם שחיסלנו מנהיג של החיזבאללה – קם תחתיו מנהיג גרוע וקיצוני יותר.

ואם מישהו חושב שיש לנו שליטה על הקמתם או יותר נכון אי הקמתם של ארגונים כאלו, הוא טועה ובגדול.

וזה מעלה את השאלה האמיתית: מה בדיוק המטרות שלנו במצבע הזה?

בנאום של ביידן באמצע שבוע שעבר, הוא אמר במפורש שהמבצע צריך להיות יעיל לבטחונה של ישראל – אבל לא להפוך למסע נקמה. והשאלה היא מהן המטרות שנוכל להשיג כדי להעלות את רמת הבטחון בישראל לטווח הקצר, הבינוני והארוך ולא רק לזרוע הרס כדי לנקום.

כמובן שברור שצריך לשתק את היכולות הצבאיות של החמאס לעוד הרבה מאוד שנים (אני מניחה שרובנו מבינים שאין לנו את היכולת לשתק את הטרור לחלוטין) ולעודד אותו וגופי טרור אחרים לא להתעסק איתנו. אבל מה הגבול של מהלך כזה, ומה המשמעות של מהלך מדיני, אולי לא עם הפלסטינים אלא עם המדינות המתונות האחרות בסביבה (ומיד אגיע לזה)?

דבר שני, חמה איזורית ובמיוחד מלחמת עולם שלישית היא לא סתם הרחבה של הפעילות שקורית לנו פה כאן ועכשיו לאיזורים אחרים באיזור ובעולם, ואצלנו תמשיך הלחימה כמו שהיא. לחימה במסגרת מלחמת עולם תהיה משהו הרבה יותר רחב ורציני מאשר מה שקורה עכשיו. סביר להניח שיהיו לנו כמה חזיתות – אבל ארה״ב תהיה עסוקה מידי בלחימה משלה כדי לעזור לנו בהן. תהיה כנראה גם פגיעה הרבה יותר רחבה בעורף – כולל טילים מדויקים ופוגעניים יותר לכל הארץ, לא רק בגבולות הצפון והדרום.

מעבר לזה, החשש ממלחמת העולם השלישית היא שהיא תהפוך מהר מאוד למלחמה גרעינית כוללת בין ארה״ב, רוסיה, סין, וכל מדינה אחרת שמחזיקה בנשק כזה (בריטניה, צרפת, פקיסטן, הודו, ישראל, איראן וצפון קוריאה). ומלחמה גרעינית עולמית תהיה פחות או יותר סוף האנושות על פני כדור הארץ תוך כמה עשרות שנים לכל היותר – ויש סיכוי גם שזה יהיה סוף החיים על פני הכדור באופן כללי, כולל ג׳וקים.

לכן נראה שבשלב זה, חלק משמעותי של האינטרסים של ישראל ושל ארה״ב חופפים. כנראה שיש ויהיו אי הסכמות על חלק מהפעולות, וייתכן שישראל תאלץ לוותר על כמה פעולות חשובות עבורה אבל לא עבור ארה״ב, אבל נראה שיש הבנה שגם כחלק מהחזון של ביידן, חשוב שישראל תחזיר לעצמה את ההרתעה גם בפעולות צבאיות כדי לייצב את האיזור.

אבל חשוב לזכור במקביל כמה התמיכה של ארה״ב חשובה – קודם כל מבחינת הרכבת האווירית של אספקה צבאית שמגיעה לפה, וכלה בתמיכה בינלאומית למבצע שהיא מובילה. הרבה מאוד מהצעדים החכמים שהתבצעו עד עכשיו במלחמה, הם בזכות ההצעות שארה״ב הציעה כנראה מאחורי הקלעים ותמכה בהן כמו למשל פינוי אזרחים מעזה או מיע מודיעיני שמראה שאנחנו לא אלו שפגעו בבית החולים אלא החמאס והג׳יהאד האיסלמי.

סביר מאוד להניח שתהיה פה הכוונה מאוד חזקה מצד ארה״ב לכל פעולה של ישראל, כדי שהאינטרסים של ארה״ב באיזור לא יפגעו – ושברור שהאינטרסים של ארה״ב לא תואמים לחלוטין לאינטרסים של ישראל. אבל בסופו של דבר לדעתי זהתהליך הזה יהיה טוב ברובו עבור ישראל, ויכול אפילו לעזור לנו לפנות לפתרונות שיהיו באוריאנטציה מדינית במקום להתבוסס שוב צבאית ברצועת עזה.

15 תגובות

  1. מסכים לגמרי שלא ניתן לחסל לחלוטין אירגונים כמו חמאס ולכן זה יחייב את ישראל לעשות את מה שלא עשתה עד כה (בשל מדיניות "ניהול הסיכסוך" בהחלשת הרשות לטובת החמאס ושיחודו הכלכלי כגורם אילוף) ויחייב אותה להמשיך "בתחזוקה" בטחונית תמידית כדי לשמר את ההישגים . נצטרך גם במוקדם או במאוחר (עם כל ההשלכות האיומות) לטפל גם במפלצת שקוראים לה חיזבאללה, שישראל איפשרה לה לצמוח לאחר מלחמת לבנון השניה, מתוך אמונה בקיומה של הרתעה לעד על החמאס (שהחזיקה אמנם כמה שנים טובות ולא עוד). ולאחר מכן, ללמוד לקח מהעבר ולהבין שחייבים להמשיך גם לתחזק שם, לשימור המצב הבטחוני.

    ההבדל בין ארה"ב לבינינו ביכולת ההצלחות המלחמתיות, הוא שבניגוד לארה"ב אנחנו נלחמים על הגבולות שלנו!

    ברור שאם נצליח במטרות שהציב הקבינט המדיני במלחמה הנוכחית, מי שיעמדו בראש המדינה יאלצו להגיע להסדר מדיני עם גבולות ברורים ולא לחשוב שהכל יפתר על ידי המשך ניהול הסכסוך ושליטה על עם אחר ללא מתן זכויות שוות. איך יעשו את זה, אני לא יודע. זה ידרוש יציאה מהקופסא, במחיר של ויתורים כואבים ובבטחונות כמו שמירה על אזורי DMZ בין הגבולות, כפי שקיים בין דרום וצפון קוריאה. כי אם רוצים ש"מה שהיה לא יהיה", מחייב שינוי דיסקט אצל המנהיגים ואצל ובין שבטי ישראל (כולל על שמירה של הצבא כצבא העם ולא צבא פטורים של מגזרי עם. אם נשכיל לעשות זאת אני לא בטוח. מנסיון עד כה, רק איומים קיומיים מצליחים לאחד אותנו. לצערי לא הפוליטיקאים.

    אני פחות מאמין בתוצאה האפוקליפטית של מלחמת עולמות גרעינית שציינת – בשל גורם ההרתעה ההדדית בין מדינות ולכן צריך רק למנוע שנשק גרעיני לא יפול בידי גורמי טרור. אז האם אפוקליפסה של כדור הארץ לא אפשרית? השמדה על ידי אסטרואיד (או כוכב שביט הגרוע ממנו), משבר אקלים חריף, פעילות געשית קטלנית, סערת שמש קטלנית… – לדעתי סבירות יותר מהשמדת האדם את עצמו באופן אקטיבי.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      לגבי גורם האפוקליפסה במלחמת העולם השלישית – כפי שאתה כתבת, ארגוני טרור לא בהכרח עונים על התנאים של גורם ההרתעה ההדדית בין המדינות ויכולים לנסות ליצור מצב של מלחמה כזו.

      ויש דוגמאות למצבים שזה יכול היה להגיע – למשל בספרו של טום קלאנסי ״כל הפחדים כולם״ ארגון טרוריסטי מצליח להשיג חומר גרעיני (פצצה גרעינית ישראלית. וטענה בטעות על מטוס קרקב במלחמת יום כיפור ובטעות לא הורדה ממנו, ואז המטוס נפל בסוריה עפ הפצצה) – ומצליח להפעיל אותה על אדמת ארה״ב בניסיון לעורר מלחמה כזו בין ארה״ב לרוסיה, ללא הצלחה.

      יש גם שני סרטים שהופקו על הנושא באמצע שנות השמונים, אחד בשם The Day After האמריקני מ 1983 והשני בריטי בשם Threads מ 1984 שרבים טוענים שהוא הסרט הכי מפחיד בעולם. בשניהם סכסוך כביכול שולי בין המעצמות שמתרחש במזרח התיכון מתדרדר לאט לאט, ואז אחד הצדדים משתמש בנשק גרעיני טקטי (כלומר פצצה קטנה יחסית, ולא הנשק האסטרטגי שלרוב אליו מתייחסים כשמדברםי על פצצות גרעיניות) – וזה הוביל אחרי עוד כמה צעדים לחליפת פצצות אסטרטגיות בין המדינות תוך עניין של שעות עד יום יומיים.

      כך שזה אפשרי שזה יקרה ג בין מדינות שקולות, במיוחד כשיש סיכוי מסוים גם לתאונות שונות שיובילו לשיגור שגוי שיוביל לתגובה מלאה מהצד השני שתאלץ גם את המדינה הראשונה להגיב בהתאם.

      ופתרון הסכסוך הוא קשה ולא בהכרח משהו שאפשר ליישם מיידית – לא רק בגלל ממשלת הימין הקיצונית שלו, אלא גם כי העם בעזה וכנראה שגם בגדה חי באמונה שפלסטין היא המדינה היחידה שיכולה להתקיים פה, ולא לצד ישראל. במצב כזה הסכם שלום לא בהכרח יביא שלו – גם לא במובן של הפסקת תקיפות הטרור על ישראל.

      ייתכן שיהיו להסכם כזה השפעו תאחרות על ייצוב האיזור, ושהפלסטינים סוף וסף יאלצו לפעול כמדינה על פי החוק הבינלאומי, אבל אני לא בטוחה עד כמה ההשפעה פה תהיה משמעותית.

      אהבתי

      1. למזלנו המציאות אינה דומה לסרטים. פצצות גרעיניות לא קל בלשון המעטה לגנוב "מבסיסים צבאיים". גם לצורך שיגורן יש מנגנוני בקרה. לשיגור נדרשים מתקני שיגור ולמספר אנשים שלכל אחד קוד בלתי תלוי משלו, כדי שיפעילו שיגור. אפילו נשיא ארה"ב לא יכול לשגר בעצמו ללא שני נושאי קוד נוספים.

        ניתן גם לנטרל אפשרות שיגור בשלט רחוק. אינני יודע אם כולם יודעים. בזמן משבר הטילים בקובה ב-1962, המשבר הסתיים לאחר משא ומתן שבסופו גובש הסכם בין ג'ון קנדי לבין ניקיטה חרושצ'וב. הצד הסובייטי התחייב להתפרק מנשקיו ההתקפיים בקובה בתמורה להצהרה פומבית של ארה"ב שלעולם לא תפלוש לקובה. ובנוסף באופן חשאי, ארה"ב הסכימה לפרק את מתקני שיגור הטילים שלה באיטליה ובטורקיה שהיוו איום על ברית המועצות. מה שלא כולם יודעים, שברית המועצות שלחה צוללת נושאת נשק גרעיני הצוללות (טורפדו בעל ראש נפץ גרעיני של 15 קילוטון בעצמה הדומה לזו שהוטלה על ידי האמריקאים בהירושימה) לעבר חופי ארה"ב. לצורך הפעלת הטורפדו הגרעינית נדרשו שלושה נושאי קוד. משום שאבד הקשר בין הצוללת עם ברית המועצות, לא יכלו לעדכן אותם על כך שהוסכם בין שתי המדינות ועל כן בוטלה המשימה. שניים, מפקד הכלי והקומיסר הפוליטי על סיפונה, דרשו לחמש את הטורפדו ולשגרה.המזל היה שהקצין הראשון (אחד מהשלושה) סרב ובכך נמנעה מלחמה גרעינית בין ארה"ב לברית המועצות. הפצצות הגרעיניות הן נשק גרעיני איסטרטגי.

        קיים סוג נוסף של "פצצות מלוכלכות" שהוא נשק גרעיני טקטי הגורמים לנזקים מקומיים מוגבלים. אבל ראשי הנפץ האלה לא נמצאים בבסיסים צבאיים רגילים וגם אם גורם טרור שם יד על ראש נפץ כזה, לא ניתן לעשות עם זה שימוש ללא משגר ספציפי כבד. שאי אפשר לשאת במזוודה כמו בסרטים.

        מה שברור הוא, מכיוון שמדובר בהכרזת מלחמה ולא בסבב, על פי הדין הבינלאומי, להפסקתה תדרש נחישות מצידנו וכניעה מוחלטת ללא תנאים של החמאס. ולגבי היום שלאחר, אני מניח שקיימת תוכנית בשיתוף עם האמריקאים וגורמים אחרים, שהציבור ובצדק איננו חשוף לה.

        אם גם חיזבאללה יצטרפו, זה כבר סיפור מורכב אחר. נמתין ונראה.

        Liked by 1 person

      2. adiad הגיב:

        גבי גניבת טילים: קודם כל, מה שחשוב לגנוב הוא חומר גרעיני, שהוא הקשה לייצור. הטילים עצמם דורשים ידע הנדסי להרכבה טובה – אבל הידע קיים ברשת ומי שיודע להרכיב טילים יוכל להרכיב גם טיל גרעיני ככל עוד יש לו חומר מתאים.

        ואחרי התפרקות בריה״מ לשעבר הרבה חומר גרעיני הלך לאיבוד, והיו סיפורים גם על אבידות בארה״ב.

        ורען צורך לגנוב טילים – היו בין ארה״ב לבריה״מ לא מעט מקרים של כמעט מלחמה גרעינית במהלך המלחמה הקרה – כולל מלחמת יום כיפור, דרך אגב, שלא לדבר על כמה תקלות טכניות שבנס מישהו מהצד השני הבין שמדובר על תקלה ולא על הדבר האמיתי.

        אהבתי

      3. חבל שאי אפשר להגיב יותר מפעם אחת בשרשור. אז אמשיך מכאן.
        "לגבי גניבת טילים: קודם כל, מה שחשוב לגנוב הוא חומר גרעיני, שהוא הקשה לייצור. הטילים עצמם דורשים ידע הנדסי להרכבה טובה – אבל הידע קיים ברשת ומי שיודע להרכיב טילים יוכל להרכיב גם טיל גרעיני ככל עוד יש לו חומר מתאים".
        זה רק בתאוריה, כי מי שיפרק פצצה גרעינית בבית – עליו השלום מהקרינה
        וכנ"ל הכנת פצצה מלוכלכת שאותה הזכרתי קודם ושלזה את כנראה מתכוונת. מעשית אי אפשר לעשות את זה בתנאים ביתיים. ולפצצות גרעיניות (גם למדינות שיש להן חומר גרעיני לוקח שנים עד שמפתחים פצצה שלכך דרוש ידע ואמצעים טכנולוגיים שאין אותו באינטרנט (זה רק אחד מסיפורי הפייק ברשת). ראי את הכתבה שפרסמתי בנושא בעבר:
        https://kankan111.blogspot.com/2015/12/blog-post.html

        "הכמעט" מלחמה גרעינית היה כפי שכבר כתבתי קודם במשבר הטילים בקובה ראי בתגובה הקודמת. ובמלחמת יום כיפור לא היה שום כמעט מלחמה קרה. הרוסים ראו בלווינים שלהם פעילות חשודה אצלנו ולכן הזהירו את האמריקאים שאבוי אם נשתמש בנשק הגרעיני שלנו כנגד המצרים. זה כל מה שהיה.
        אני אומר לך שיש הרבה אגדות אורבניות לגבי נשק גרעיני, שמקורן בסרטים ובסיפורי פייק. בשל "מאזן האימה", שום מדינה נורמלית חפיצת חיים לא תפתח כיום במלחמה גרעינית. אפילו איראן אם וכאשר יהיו לה. ולנו יש גם את מערכת חץ 3 ליירוט טילים בינ-יבשתיים שאפילו גרמניה רכשה מאיתנו כאלה במיליארדי יורו לאחרונה כדי להגן על עצמה. אם תקראי אצלי בבלוגים, כתבתי לא מעט על לוחמה ביולוגית שצריכה להדאיג אותנו הרבה יותר, כי המשתמש בה מחסן את אנשיו מפני המקור הביולוגי. וגם על זה כתבתי על סמך מידע מדעי מהימן – וירוס הקורונה שדלף ממעבדת מחקר סינית, הוא תוצר הנדסה גנטית בשיתוף פעולה מחקרי של הסינים עם מדען אמריקאי ובמימון כספים פדראלים אמריקאים (גרנט NIH). הדליפה של וירוס הקורונה הרקומביננטי המהונדס היה תאונה ולא לצורך לוחמה ביולוגית. כי זה פגע הכי הרבה בסינים עצמם ושנתיים לפני פיתוח החיסונים. את ודאי יכולה להבין איזה אינטרס היה לאמריקאים להסתיר את המידע הזה, מלבד טראמפ האידיוט עם פליטת פה שלו. האמיני לי שיש לאזרחים ההדיוטים בתחומי המדע הרבה ממה לחשוש יותר מנשק גרעיני.
        ולגבי שימוש בחומר מלוכלך, כבר הסברתי למעלה שזה רק תאורטי ולא מעשי לתוצרת ביתית ואפילו סמי -תעשייתית למטרות טרור. כן, דליפה של חומר גרעיני מכורים גרעיניים ישנים מייצרי חשמל יכולה להתרחש , כמו שהיה ביפן ובצ'רנוביל – זה יכול להיות אסון עולמי, ללא קשר למלחמה. כעת החלה מגמה הדרגתית בעולם ל"היגמל" בהדרגה מכורים גרעיניים לייצור חשמל ולעבור לטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת. גרמניה השלימה את התהליך הזה. ויש דברים שאם היית יודעת באיזה תנאי בטיחות מטופלים דברים ומקומות מסויימים בארצנו שלנו, לא היית ישנה בלילות. יותר מכך אני לא יכול לומר.

        אהבתי

      4. adiad הגיב:

        אי שם ב 2016, הרבה לפני המלחמה באוקראינה, יצא לי לבקר ברוסיה ובתחילת הביקור יצא לנו לבקר במוסקבה. ושם יש בונקר בשם ״בונקר 42״ שהיו הוא אתר תיירותי – אבל בעבר היה אמור לשמש את מנהיגי בריה״מ בתור בונקר לשהות בו שבועיים שלושה אחרי מלחמה גרעינית שאחריה הם יוכלו לחזור לפני השטח ולהמשך לשלוט בבריה״מ ובתקווה בעולם כולו.

        וזה כמה שנים אחרי ההפצצות של הירושימה ונגסקי, כשהעולם היה אמור להיות מודע לכך שההרס של הפצצות הוא מוחלט.

        ושוב יש לך פה הנחה שמדובר על מדינות מערביות הגיוניות – ממשלה דתית איסלמית לא בהכרח תסתכל על העניינים באותו הגיון.

        אהבתי

      5. אתחיל מסוף דברייך "ושוב יש לך פה הנחה שמדובר על מדינות מערביות הגיוניות – ממשלה דתית איסלמית לא בהכרח תסתכל על העניינים באותו הגיון".
        אז איך זה מתיישב עם כך שהמנהיגים (נסראללה, אבו דף, יחיא סנוואר ודומיהם) שולחים שאהידים והם מתחבאים בעמקי האדמה. וזכרי שהפעלה גרעינית אינה נתונה להחלטה ולביצוע של אדם אחד (כשלכל אחד קוד הפעלה ייחודי).

        אינני יודע אם ידוע לך שאפילו בהתאבדות ההמונית במצדה, לפחות אחד לא התאבד יחד עם השאר (כי פחד) והסתתר עד שהגיעו הרומאים ולכן ליוספוס פלאביוס היה מקור מהימן לכתיבת ההיסוריה של שהתרחש במצדה.

        ולגבי הבונקרים (האטומים) וכמה הם שווים, אני לא בטוח אם את קוראת את הקישורים לרשומות שלי בתגובות, אבל הנה קישור שמתייחס בדיוק לטיעון זה שלך (וחשוב שתקראי עד הסוף):
        https://kankan111.blogspot.com/2016/04/blog-post.html

        וכבר אמרתי שיש דברים אפוקליפטיים אחרים, שחלקם אינם תלויים באופן חישיר באדם, שאת וכולנו באמת צריכים לדאוג (במספר הדוגמאות שפרטתי קודם). המוות נמצא תמיד במקום ובזמן שלא מצפים להם (או מתכחשים לקיומם).
        I rest my case
        שיהיה המשך יום שקט.

        אהבתי

  2. arikbenedekchaviv הגיב:

    לא מבין כלום בפוליטיקה, לכן אתיחס רק לההיא שהזכרת את שמה – קראתי פעם אחת פסקה פותחת ותייגתי אותה תחת: ינון מגל, ריקלין, אראל סג"ל, ברדוגו ושות' – מבחינתי היא צינור כזב ולא עיתונאית.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      מסכימה

      אהבתי

  3. motior הגיב:

    גם אני מסכים שאם נצליח לחסל את החמאס ולא נעשה צעדים אחרים כלשהם יקום ארגון טרור אחר שיכול להיות גרוע יותר.

    אני לא חושב שאנחנו בסכנה למלחמה גרעינית כוללת כרגע. הסכנה היא יותר שארה"ב תפעל נגד חיזבאללה ואז ארגוני טרור נוספים יפעלו נגד ארה"ב (כמו שכבר קורה בעיראק) – לא נראה לי שאירן תצטרף באופן גלוי למלחמה בארה"ב (או בישראל לצורך העניין) – זאת המדיניות שלהם כבר שנים רבות.

    מצד שני עד לפני שבועיים ויום לא היה נראה לי שהחמאס יכול להכניס אלפי מחבלים לישראל באור יום, להרוג למעלה מאלף ישראלים ולחטוף למעלה מ-200, אז אני לא יודע מה המחשבות שלי שוות.

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      כפי שכתבתי כבר ל״קנקן״, מלחמה גרעינית לא פעם יכולה להתקדם בצעדים קטנים ולהתפתח ממשבר שנראה בתחילתו קטן. כשיש שלוש מעצמות (ארה״ב, רוסיה וסין) ם אינטרסים שונים באיזור ומתיחות ביניהם, זה יכול לקרות.

      ולגבי מה הלאה – נצטרך לחכות ולראות.

      אהבתי

      1. motior הגיב:

        כמו שכתבתי, אני לא יודע.
        אבל אני יודע שמאז סיום מלחמת העולם השנייה אף מדינה לא השתמשה בנשק גרעיני

        Liked by 1 person

      2. adiad הגיב:

        יש מי שיגיד שזה עניין של יותר מזל משכל…

        אהבתי

  4. אביגייל הגיב:

    כרגע, האמריקאים מאיימים עלינו שלא לתת לחיזבלה מכה מקדימה, ממש כעפי שארע ביום כפור 73, הרי החיזבלה עם 140 אלף טילים מדוייקים יכול להפוך את ישראל לירח מחורר. לויקטור הנסן יש שיחה טובה בנושא. הדרך היחידה לעצור את חיזבלה היא פצצת אטום על בירות, ומפצצה אחת כבר נגיע לפצצה על עזה פצצה על סכר אסואן ומי יודע מה לא. מאמא טוב שלך, אשמח אם תעלי דעתך באתר שלנו

    תקופת ההמתנה

    Liked by 1 person

    1. adiad הגיב:

      ברור לך שפצצות אטום גם ישפיעו עלינו וירעילו אותנו בנפולת גרעינית, שלא לדבר על התגובה הבינלאומית החריפה אם זה יקרה, נכון? והתקיפה של החיזבאללה תגיע גם אם נפיל עליהם מכה מקדימה. אולי צריך לעשות משהו אחר כדי למנוע את המתקפה שלהם חוץ מלתקןף אותם שוב?

      אהבתי

כתיבת תגובה